image
Sursa foto: mediafax.ro

Prima sondă lunară a Israelului a trimis „selfie” cu Terra

Beresheet, prima sondă lunară israeliană, care a fost lansată pe 22 februarie, de la un centru spaţial din SUA, a trimis primul ei „selfie" cu Terra, realizat la o distanţă de 37.600 de kilometri, au anunţat coordonatorii misiunii.

Imaginea, care include o parte din sonda lunară Beresheet, cu Terra în fundal, a fost trimisă la centrul de control spaţial din Yehud, Israel, potrivit unui comunicat emis de principalii responsabili ai misiunii, SpaceIL şi Israel Aerospace Industries.

Aceasta este prima misiune lunară realizată cu ajutorul unei companii spaţiale private şi, totodată, prima organizată de Israel, scrie mediafax.ro.

Până în prezent, doar Rusia, SUA şi China au organizat misiuni pe Lună, aflată la o distanţă de 384.000 de kilometri de Terra.

Sonda, numită Beresheet (Geneză, în ebraică), cu o greutate de 585 de kilograme şi care a costat 100 de milioane de dolari, a fost lansată de la Centrul spaţial Cape Canaveral din Florida, SUA, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei spaţiale private americane SpaceX, deţinută de Elon Musk.

Sonda trebuie să orbiteze de mai multe ori Terra, înainte de a se îndrepta spre destinaţia sa, Luna. Sonda va atinge suprafaţa Lunii pe 11 aprilie, dacă totul va merge conform planurilor.

Pentru Israel, plasarea sondei pe Lună este misiunea principală, dar aceasta transportă şi un instrument de măsurare a câmpului magnetic al satelitului natural al Terrei. Sonda mai are la bord o capsulă a timpului care conţine o Biblie, desene realizate de copii, cântece israeliene, memoriile unui supravieţuitor al Holocaustului şi un drapel israelian, toate în format digital.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: