image
Sursa foto: IGSU

FOTO: La Iași a fost dat în exploatare un poligon unde vor fi instruiți pompieri de pe ambele maluri ale Prutului

Conducerea IGSU a participat la ceremonia de inaugurare a Poligonului de instruire a salvatorilor în cadrul proiectului SMURD-2

Evenimentul a avut loc astăzi la Iași și a fost organizat în contextul realizării programului operațional comun al Uniunii Europene, România-Republica Moldova, în care participă 5 parteneri.

Beneficiarii proiectului din Republica Moldova sunt: IGSU, Ministerul Sănătății și Institutul de Medicină Urgentă de la Chișinău, iar din România sunt: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” Iași, dar și Inspectoratul General de Aviație al MAI România.

În mesajul său șeful IGSU, Alexandru Oprea, a vorbit despre importanța instruirii salvatorilor din ambele țări și pregătirea acestora pentru misiuni complexe și acordarea de prim ajutor calificat. Oficialul a menționat, că datorită acestui poligon, angajații IGSU din ambele state își vor dezvolta capacitățile de intervenție pentru a acorda asistență calificată oamenilor aflați în dificultate.

Potrivit proiectului pe Poligonul din Iași sunt planificați a fi instruiți 200 de pompieri din România și Republica Moldova.

Astfel, 100 de salvatori moldoveni vor beneficia de pregătire specializată în domeniul căutare-salvare și în domeniul stingerii incendiilor. În cadrul proiectului SMURD-2, Republica Moldova a beneficiat de 15 autospeciale de intervenție și urmează a fi construite 4 piste de aterizare de tip heliport pentru elicopterele SMURD.

Tot în cadrul programului, partea română a construit Centrul național de formare profesională în stingerea incendiilor și căutare – salvare Iași, pentru pregătirea specialiștilor în domeniu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: