image
Sursa foto: AP

Un institut polonez a clasificat pisicile ca făcând parte dintr-o „specie străină invazivă”

Un institut științific polonez a clasificat pisicile domestice drept „specie străină invazivă”, invocând daunele pe care le provoacă păsărilor și altor animale sălbatice. Iubitorii de pisici au reacționat imediat la această decizie și au reacționat vehement, înfruntându-l în special pe principalul om de știință care a participat la studiu.

Wojciech Solarz, un biolog de la Academia Poloneză de Științe, spune nu a fost pregătit pentru o reacție publică dezaprobatoare când a introdus „Felis catus”, numele științific al pisicii comune, într-o bază de date națională la categoria „specii străine”.

„Baza de date conținea deja alte 1.786 de specii enumerate fără obiecții”, a declarat Solarz pentru Associated Press marți. „Revolta cauzată de clasificarea speciei străine invazive nr. 1.787”, a spus el, „poate fi rezultatul unor materiale de presă care au creat impresia falsă că institutul ar fi cerut ca pisicile domestice să fie eutanasiate”.

Solarz a spus că s-a ajuns la această clasificare pentru că pisicile au un impact dăunător asupra biodiversității, având în vedere numărul de păsări și mamifere pe care le vânează și le ucid.

Criteriile pentru includerea printre speciile străine invazive „sunt îndeplinite 100% de către pisică”, a spus el.

Într-o emisiune de televiziune, Solarz s-a confruntat cu un medic veterinar care i-a contestat argumentele cu privire la pericolele pe care le prezintă pisicile pentru fauna sălbatică, scrie Digi24.

Dorota Suminska, autoarea unei cărți intitulată „Pisica fericită”, a subliniat alte cauze ale micșorării biodiversității, inclusiv un mediu poluat și fațadele clădirilor urbane care pot duce la moartea păsărilor aflate în zbor.

Suminska este de părere că pisicilor li se atribuie pe nedrept prea multă vină.

Solarz a insistat, spunând că pisicile ucid aproximativ 140 de milioane de păsări în Polonia în fiecare an.

La începutul acestei luni, institutul Academiei Polone a publicat o postare pe site-ul său în care invocă „polemica” și încearcă să-și clarifice poziția. Institutul a subliniat că „s-a opus oricărei cruzimi față de animale”. De asemenea, a susținut că această clasificare a sa a fost în conformitate cu orientările Uniunii Europene.

În ceea ce privește această clasificare a pisicilor, institutul a arătat că „Felis catus” a fost domesticită probabil cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, în leagănul marilor civilizații din Orientul Mijlociu antic, considerând astfel specia drept „străină” Europei din punct de vedere științific.

Institutul a subliniat, de asemenea, că tot ceea ce a recomandat este ca proprietarii de pisici să limiteze timpul petrecut de animalele de companie în aer liber în timpul sezonului de reproducere a păsărilor.

„Am un câine, dar nu am nimic împotriva pisicilor”, a spus Solarz.

Noutăţile partenerilor

comentarii: