image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ex-ministru al Sănătății: Ministerul pregătește o decizie, care ar putea crește numărul de angajați medicali infectați

Ministerul pregătește o nouă decizie în gestionarea infecției de coronavirus, care ar putea genera creșterea numărului de infectați în rândul personalului medical. Este vorba de procedura de prelevare a probelor pentru testarea COVID-19 la domiciliu, ce urmează a fi efectuată de către asistentele medicale ale medicului de familie. Potrivit ex-ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, la momentul actual, asistentele medicale sunt instruite teoretic, rapid și de la distanță. În lipsa unor abilitați practice însă pentru așa procedură, a echipamentelor de protecție corespunzătoare, majoritatea din ele fiind și de vârsta pensionară, vor fi supuse unui risc major de infectare.

„În SUA Departamentul de Stat al Securității Muncii și Administrării Sănătății a clasificat procedura de prelevare a probei din naso-/orofaringe în categoria cu cel mai înalt risc de infectare cu COVID-19, în rând cu intubarea pacienților în reanimare.

În același timp în RM ministerul planifică prelevarea probelor pentru testarea COVID19 la domiciliu de către asistentele medicale ale medicului de familie. Instruite teoretic, rapid și de la distanța, fără a deține abilități practice pentru așa procedură, dotate cu echipamente de protecție necorespunzătoare, care vor fi îmbrăcate și dezbrăcate în condiții necorespunzătoare, majoritatea din ele fiind și de vârsta pensionară, vor fi supuse unui risc major de infectare”, menționează Ala Nemerenco.

Ea observă că pe lângă personalul medical din spitale și ambulanță, ar putea cădea răpus și cel din medicina primară.

Aceeași sursă a relevat că în țările europene personalul care colectează probe la domiciliu este unul strict specializat și se deplasează cu un automobil special echipat la pacient. La noi - în fiecare localitate va colecta asistenta medicală, care într-un timp atât de restrâns, nu va reuși să capete abilitățile necesare.

„Prelevarea frotiului conform protocoalelor (OMS, CDC etc) se recomandă a fi prioritar din nasofaringe, a doua opțiune rămânând orofaringele. La noi se începe de la coadă, deși se cunoaște că excitarea provoacă tuse puternică, și riscul de a prelua infecția e mult mai mare. Totodată, a doua cale presupune colectarea a două probe, ce determină aflarea cadrului medical în contact cu sursa de infecție o perioadă mai îndelungată. Și voi o trimiteți să facă așa procedură pe tanti Dusea, de 75 ani, din s.Găvănoasa? Vă sunt puțini cei 835 de infectați? Doriți să-i triplați cu orice scop?”, s-a întrebat retoric fosta ministră.

Ministerul Sănătății nu a comentat deocamdată aceste informații.

Amintim că până astăzi 835 lucrători din sistemul sănătății au fost infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, patru medici și o soră medicală au decedat. Republica Moldova este prima în lume la infectarea personalului medical.

Noutăţile partenerilor

comentarii: