image
Sursa foto: Getty Images

Jurnaliştii de la El Pais nu o iartă pe Kolinda Grabar-Kitarovic: Ce a făcut aceasta odată revenită în Croaţia

Președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic a devenit cel mai popular fan al echipei naționale la Cupa Mondială. Îmbrăcată în culorile naționalei și făcând gesturi entuziaste, cam "neprotocolare", Kitarovic s-a transformat în unul dintre cele mai carismatice personaje de la Cupa Mondială din Rusia. Jurnaliştii de la El Pais au citit toată atitudinea ei în cheie propagandistă, comparând-o cu Antonio de Oliveira Salazar.

Deşi nu a cucerit Mondialul, Croaţia va rămâne în istoria competiţiei pentru parcursul fantastic. Cum probabil mulţi ani de acum înainte mulţi îşi vor aminti de carismatica preşedintă Kolinda Grabar-Kitarovic.

Aceasta a arătat că, în ciuda statutului, reuşeşte să rămână cu picioarele pe pământ şi să se comporte cât se poate natural, lucru care i-a surprins pe mulţi. Totuşi, unii au văzut dincolo de atitudinea ei, dorind să interpreteze acţiunile pe care le-a făcut. Astfel, jurnaliştii de la El Pais o compară cu Antonio de Oliveira Salazar, fost prim-ministru al Portugaliei din 1932 până în 1968. Acesta a fost fondatorul a ceea ce el a numit “Statul Nou” (Estado Novo), un regim autoritar de dreapta care a guvernat ţara până în 1974. În special modul în care i-a primit pe Modric&Co la Zagreb, la revenirea din Rusia, a contribuit la această comparaţie.

"Dumnezeu, ţara şi fotbalul. Mottoul dictatorului Salazar a fost adoptat de Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedinta Croaţiei. Aceasta a ţinut cu tot dinadinsul să se vadă la tv ce relaţie excelentă are cu Putin şi Macron. I-a îmbrăţişat pe toţi jucătorii de pe teren, chiar şi pe rivali, ca şi cum toţi cei 22 ar fi fost propriii copii. Lucrurile au continuat şi în momentul întoarcerii la Zagreb. Grabar-Kitarovic s-a îmbrăcat în culorile steagului Croaţiei, primindu-i pe jucătorii croaţi ca pe nişte eroi. Discursul său a fost unul populist, dorind să profite la maximum de moment", notează El Pais.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: