image
Sursa foto: gov.md

Criza gazelor: Andrei Spânu se va întâlni cu șeful Gazprom la Sankt Petersburg; Ce spune despre negocierile de la Moscova

Vicepremierul Andrei Spânu se va întâlni cu șeful Gazprom, Alexei Miller, miercuri la Sankt Petersburg. Oficialul a făcut anunțul, cu puțin timp în urmă, în cadrul unei conferințe de presă.

„La Moscova am avut discuții cu șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, cu directorul general al Gazprom Export și cu ministrul rus al energiei. Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate și pentru interesul cetățenilor. Noi rămânem în continuare în discuții cu Gazprom. Sunt discuții dificile, dar miercuri voi avea o nouă rundă de discuții la Sankt Petersburg cu Alexei Miller unde voi continua subiectele de pe agendă care au fost discutate la Moscova”, a declarat Andrei Spânu.

Vicepremierul a precizat că RM este gata să continue discuțiile în privința datoriei istorice la gaze, dar poziția sa rămâne neschimbată.

„Așa cum le-am spus și partenerilor noștri, noi suntem deschiși și corecți. Înțelegem situația extrem de dificilă de pe piața internaționalăa gazelor naturale și explozia prețurilor în toată Europa. Dar noi vom merge în fața cetățenilor doar cu un acord care să fie și în interesul nostru. Credem că este posibilitatea de a găsit un punct în care, atât noi cât și Gazprom să fim într-o situație mai bună decât cea de astăzi. Ce avem de discutat? Un subiect este datoria acumulată din 1994 între Moldovagaz și Gazprom. Suntem gata să continuăm discuțiile în privința datoriei istorice la gaze, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, de un audit intependent care să confirme această datorie ca să putem semna anumite angajamente”, a spus Andrei Spânu.

În ceea ce privește prețul la gaze pentru anul viitor, autoritățile de la Chișinău își doresc „un preț corect”, bazat pe o formulă similară cu cele oferite și altor state cu care Gazprom a semnat recent contracte pe termen lung.

„Noi am mers cu mai multe opțiuni. Una din ele prețul la burse pentru contractele anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri voi merge acolo pentru a continua discuțiile pornind de la aceste propuneri”, a menționat Andrei Spânu.

Contractul dintre guvernul Republicii Moldova și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, iar de atunci cele două părți nu au reușit să se înțeleagă asupra prevederilor unui nou acord. Cu toate acestea, compania rusească a extins contractul în așa fel încât să acopere și luna octombrie, dar a precizat că acordul nu va mai fi prelungit în cazul în care țara nu reușește să achite cantitățile de combustibil livrate pe lunile septembrie și octombrie.

Reuters a scris că Guvernul din Republica Moldova a refuzat oferta Gazprom de a plăti 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care țara a acumulat astfel o datorie la ruși de 709 milioane de dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: