image
Sursa foto: privesc.eu

Platforma DA a atacat la CC proiectele controversate, votate vineri de majoritatea parlamentară

Platforma DA a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind neconsituționalitatea hotărârilor adoptate la 23 aprilie de majoritatea parlamentară.

Autorul sesizării, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plângău, consideră că majoritatea parlamentară a recurs la mai multe încălcări ale Constituției Republicii Moldova, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri clare și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului.

În sesizare se spune că astfel s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte.

Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însuși obiectul reglementărilor ce au fost votate.

Dinu Plîngău acuză încălcarea principiului legalității, a art. 6 coroborat cu art. 134 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova privind separația și colaborarea puterilor, a art. 7 din Constituția Republicii Moldova care spune că nicio lege și niciun act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică, precum și a altor articole din Constituție.

De asemenea, Dinu Plîngău a menționat că după depunerea sesizărilor de astăzi, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, va depune un denunț la procuratură privind investigarea acțiunilor majorității parlamentare din 23 aprilie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: