image
Sursa foto: Facebook/Free Moldova

Diaspora din Londra cere sancțiuni pentru Plahotniuc; Mesajul emoționant al unui tânăr către Theresa May și instituțiile UE

Diaspora din Marea Britanie a îndemnat instituțiile europene și premierul britanic Thera May să impună sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Plahotniuc și aliații săi.

Cetățenii moldoveni au cerut asta în cadrul unei manifestații organizată la Londra, concomitent cu protestul de la Chișinău.

„Dacă voi nu veți acționa acum, țara noastră va deveni o zonă gri și poate o a doua Ucraină. Și doar voi sunteți cei care pot stopa acest lucru”, a menționat Gheorghe, un tânăr moldovean stabilit la Londra.

„Noi, cetățenii moldoveni mulțumim tuturor instituțiilor și persoanelor publice care și-au exprimat îngrijorarea privind situația din Republica Moldova. Înțelegem că țara noastră poate nu este una foarte importantă pe scara geopolitică, dar noi vă îndemnăm ca toate ramurile guvernului britanic să impună sancțiuni dure față de Vladimir Plahotniuc și toți aliații săi”, a adăugat el.

În urma protestului de solidaritate organizat la Londra, celula de rezistență a diasporei din Marea Britanie - FreeMoldova - a lansat Fondul de Criză. Scopul acestuia este de a sprijini inițiativele societății civile protestatare ce promovează activ valorile democratice în Republica Moldova.

Astfel, diaspora oferă susținere celor ce apără democrația în țara noastră, punând umărul la ieșirea din criza social-politică în care a fost aruncată de regimul dictatorial Plahotniuc-Dodon.

Participanții la protestul din 1 iulie de la Marble Arch au decis că prima campanie de colectare a fondurilor să fie direcționată către aprovizionarea cu apă a membrilor forțelor de ordine care au fost batjocoriți de MAI în special în ultimele două săptămâni. Aceștia au fost ținuți ore îndelungate în ploaie și arșiță fără rost, deși s-a demonstrat în timp că protestele de la Chișinău poartă un caracter pașnic, în pofida încercărilor de instigare la violență din partea provocatorilor infiltrați.

În același timp, diaspora vrea să reamintească membrilor forțelor de ordine de jurământul dat în fața patriei, nu a lui Plahotniuc sau pionii săi - Jizdan, Pînzari, Cavcaliuc, în speranța că atât conștiința, cât și obligația juridică, îi va determina să nu mai apere criminali, ci să treacă de partea poporului.

„E timpul să trecem de la vorbe la fapte,” a declarat Iurie Cojocaru, unul din fondatorii FreeMoldova. „Vrem să transmitem un mesaj cât se poate de clar acasă: diaspora e cu voi!”, susține Val Lazur, inițiatorul Fondului de Criză.

Membrii diasporei care vor să contribuie la Fondul de Criză inițiat de FreeMoldova pot face donații prin Facebook, transfer bancar, PayPal sau TransferWise.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: