image

O nouă taxă pentru locuitorii capitalei: Ce servicii vor trebui să achite începând cu anul 2021

Locuitorii capitalei vor putea achita taxe noi începând cu anul viitor, anunță autoritățile municipale. Astfel se propune introducerea taxei pentru salubrizare, care este prevăzută în Codul Fiscal, însă deocamdată nu a fost aplicată pe teritoriul capitalei. Totodată, un șir de taxe locale urmează a fi ajustate la rata inflației. Printre acestea sunt: taxa pentru piață, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru parcare și altele.

Potrivit proiectului de decizie privind aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 202i, mai multe taxe vor fi ajustate corespunzător ratei inflației, dar și introduse taxe noi, precum cea pentru salubrizare.

Ion Ceban aprecizat că taxa nou introdusă pentru salubrizare, administrată corect, ar urma să genereze venit la bugetul municipal de cca 100 milioane de lei.

Vom propune ca toți acești bani să fie direcționați pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe: amenajarea teritoriului aferent, reparația acoperișurilor, a scărilor, ușilor de la intrare în bloc, a geamurilor, dar și carosabil, trotuare. Ne propunem ca aceste taxe să fie cu destinație specială, astfel ca toți acești 100 de milioane de lei să ajungă la reparația găurilor și craterelor care s-au format de ani de zile în Chișinău", a subliniat Ion Ceban.

Cu referire la cotele taxelor pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău, pentru fiecare autovehicul (microbuz, autobuz), s-a stabilit că acestea se mențin la nivelul anului 2020.

Autoritățile rpecizează că în cazul sistării activității agenților economici de către Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova, în legătură cu declararea situației excepționale de COVID-19, pe perioada sistării activității, subiecții impunerii se scutesc de plata taxei de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii și taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele regulate municipale.

comentarii: