image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ministerul Sănătății: „Ne așteptăm din toamnă la o creștere a cazurilor de Covid, atunci când copiii vor reveni la școală”

Varianta Delta este mai contagioasă și agresivă, iar transmiterea este mult mai intensă. Despre aceasta au vorbit Angela Paraschiv, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Veaceslav Guțu, medic epidemiolog, în cadrul unei conferințe de presă.

Acum câteva zile, a fost confirmată varianta Delta în Republica Moldova. Din cele 15 probe expediate către laboratorul virusologic din Berlin,12 au fost confirmate cu Delta. Asta ne face să credem că un număr mare de persoane infectate sunt determinate cu varianta Delta, mult mai contagioasă comparativ cu varianta inițială, afirmă Angela Paraschiv.

„Este cu 60% mai contagioasă decât varianta Alfa, determinată în Marea Britanie. Varianta Delta este determinată nu doar de transmiterea rapidă, dar și dezvoltarea formelor clinice grave, în special dezvoltarea într-o perioadă foarte scurtă a pneumoniilor. Îndemnăm populația să respecte în continuare acele măsuri principale de prevenire. Totodată, s-a dovedit că cea mai sigură este vaccinarea” , spune Paraschiv.

Varianta Delta dezvoltă forme grave de boală, mai atenționează specialiștii.

„Tratamentul infecției Covid-19 nu diferă în funcție de Varianta Alfa sau Delta, fiind același. Nu există un tratament pentru virus, este unul simptomatic și în funcție de semnele clinice pe care le dezvoltă pacientul este aplicat și tratamentul”, a mai adăugat președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La moment, în Republica Moldova sunt activate peste 500 de puncte de vaccinare, iar pentru imunizare sunt disponibile toate tipurile de vaccinuri: Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac.

„În zilele de odihnă, au fost imunizate circa 19 mii de persoane și îndemnăm cetățenii să continuie vaccinarea, pentru că doar astfel putem opri pandemia. La nivel mondial, sunt înregistrate circa 196 de milioane de cazuri și circa 4 milioane de decese. Țin să menționez că rata de fatalitate constituie 2.14%, ceea ce înseamnă că din 100 de persoane infectate, 2 decedează, riscul de decese fiind foarte înalt”, susține Angela Paraschiv.

Președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mai precizat că din toamnă se așteaptă o creștere a cazurilor de infectare.

„Copiii, la fel, se infectează, chiar dacă fac forme mai ușoare și totodată asimptomatice. Ne așteptăm în perioada următoare la o creștere în luna august în special în luna septembrie, atunci când copiii vor reveni la școală. Chiar dacă copiii prezintă un risc mai mic de a dezvolta forme grave, asta nu înseamnă că ei nu prezintă sursa principală de infecție, iar măsurile care necesită a fi implimentate nu diferă față de cele vechi”, a mai adăugat Angela Paraschiv.

Medicul epidemiolog Veaceslav Guțu susține că, până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.348.710 doze de vaccin anti-covid, dintre care peste 72% au fost administrate cetățenilor.

„În rândul tinerilor, rata de vaccinare este în jur de 20% și dacă facem comparație cu persoanele din grupul de risc, unde este de 30-40%, desigur că este mai puțin. Un fenomen care ar caracteriza acest aspect este că sistemul medical foarte mult s-a concentrat pe vaccinarea persoanelor din grupul de risc, cu vârsta de peste 50 de ani” , a spus medicul epidemiolog.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: