image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari cere demisia ministrului Economiei: „În loc să ajute producătorii autohtoni, rămâne la cheremul importatorilor”

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, trebuie să-și dea demisia, acuzându-l că acționează în interesul importatorilor.

„Ministerul Economiei a inițiat ANULAREA normei legale, care prevede prezența obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% de produse agroalimentare autohtone. Acest lucru se întâmplă în situația în care pentru 11 luni ale anului 2021 avem cifră antirecord al deficitului balanței comerciale de 3,6 MILIARDE DE DOLARI. Când industria alimentară nu a primit niciun bănuț de compensare la creșterea exponențială a tarifului la gaz, am ajuns să vedem cum Ministerul Economiei luptă cu producătorii autohtoni! Ministerul probabil conștientizează că procedează urât și încearcă să anuleze facilitatea pentru ramura agroalimentară în formă perfidă și camuflată. Totul se face sub paravanul unui proiect, care conceptual reabilitează legea Platformei DA cu plafonarea apetiturilor supermarketurilor și facilitarea accesului pe rafturi a producătorilor autohtoni. Acum Ministerul economiei vine cu un proiect teoretic similar, doar că există două probleme ascunse în cadrul acestui proces. În primul rând, proiectul propus conține mai multe capcane cu formulări ambigue și dacă rămâne în redacția propusă, o să lase supermarketurilor o marjă largă de manevre pentru discriminarea continuă a furnizorilor agroalimentari. În plus , la final, prin ultima propoziția se propune ABROGAREA normei cu minimum 50% pentru producători autohtoni. Probabil, modelul economic al guvernării este axat în continuare pe importuri și urmărește scopuri de scurtă durată, legate de încasări mai mari în buget de la import. Mare treabă că industria autohtonă agroalimentară falimentează sub presiunea businessului din alte țări...”, scria Alexandru Slusari, pe pagina sa de facebook, acum câteva zile.

Ministerul Economiei a respins însă acuzațiile, menționând că inițierea elaborării proiectului este dictată de solicitările parvenite din partea asociațiilor de profil (producători/procesatori dar și a comercianților), privind eliminarea practicilor neloiale din comerțul interior.

„Proiectul de lege este elaborat ținându-se cont de propunerile susținute de majoritatea agenților economici, discutate și analizate pe larg, de acordurile internaționale la care RM face parte, principiile Organizației Mondiale a Comerțului, principiile de echidistanță și proporționalitate, prezervarea principiilor de piață și competiție liberă. Atât Asociațiile de business, cât și Camera de Comerț și Industrie și Ministerul Economiei recunosc importanța relațiilor economice internaționale, importanța asigurării parteneriatelor durabile cu țările vecine, țările UE și țările membre ale Organizației Mondiale a Comerțului. Este important ca RM să respecte angajamentele internaționale și să nu pună sub risc aceste relații, fără de care este imposibilă creșterea economică și socială a țării. Este incontestabil faptul că acele norme care contravin acordurilor internaționale, dar și bunelor practici, trebuie să fie eliminate din cadrul normativ național. Drept consecință este imperativă eliminarea normei ce contravine Art. III (paragraful 4) din GATT (Acordul General pentru Tarife și Comerț) al Organizației Mondiale a Comerțului care stabilește: Produselor de pe teritoriul oricărei părți contractante importate pe teritoriul oricărei alte părți contractante li se va acorda un tratament nu mai puțin favorabil decât cel acordat produselor similare de origine națională în ceea ce privește toate legile, reglementările și cerințele care afectează vânzarea lor internă, oferirea spre vânzare, cumpărare, transport, distribuție sau utilizare….”, susține Ministerul Economiei, într-o reacție pentru unimedia.info.

Declarațiile Ministerului l-au revoltat și mai mult pe Alexandru Slusari, care afirmă că Sergiu Gaibu „se ascunde premeditat după angajamente internaționale, ignorând realitatea economică din țară.

„Domnul ministru vorbește semi adevărul când face trimitire la normele Organizației Mondiale de Comerț. Acordul de la Marakesh din 15 aprilie 1994 prevede un șir de derogări de la principiul nediscriminării importului. Se permite autorizarea ţărilor în curs de dezvoltare de a promova măsuri de politică comercială cu caracter protecţionist pentru apărarea economiei naţionale, şi în special a industriei, de concurenţa puternică a ţărilor dezvoltate. Se admit temporar RESTRICȚII CANTITATIVE în relaţiile comerciale dintre părţile contractante la importul unor produse care ar PERICLITA PRODUCȚIA INTERNĂ sau în scopul DE A CONTRIBUI LA ECHILIBRAREA BALANȚEI DE PLĂȚI. Oare nu avem noi probleme la balanța de plată cu un antirecord negativ de 3,6 MILIARDE DE DOLARI? Oare nu este periclitată industria noastră alimentară, când în fiecare tonă de carne sau de lapte, importate din țările dezvoltate, ponderea subvențiilor de stat este aproximativ 40%?”, se întreabă Slusari.

„Agricultura și industria alimentară asigură aproximativ 60% de locuri de muncă din țară, ținând cont și de gospodăriile țărănești individuale. Față de ei domnul ministru nu are angajamente? Față de satele noastre, unde ramura agroalimentară rămâne principalul pilon economic, nu aveți niște obligațiuni? Însă ministru economiei, în loc să demonstreze perseverență, verticalitate și patriotism și să folosească prevederile acordurilor internaționale în beneficiul producătorilor autohtoni, preferă să rămână la cheremul importatorilor. În loc să-i pe partenerii externi că măsurile temporare de protejare a unor sectoare ale economiei sunt VITALE pentru supravețuirea socială a Moldovei, ministrul le spune asociațiilor producătorilor că legea cu 50% va fi anulată și acest subiect nici nu se discută. Domnule ministru, plecați mai repede! Sunt sigur că undeva în cadrul asociației importatorilor deja este pregătit un loc călduț pentru Dumneavoastră!”, a punctat fostul vicepreședinte al Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: