image
Sursa foto: Reuters

Preşedintele kârgâz și-a dat demisia: „Nu vreau să rămân în istorie ca un președinte care a vărsat sânge”

Preşedintele kârgâz Sooronbai Jeenbekov și-a dat demisia. O decizie în acest sens a fost publicată pe site-ul oficial al președintelui kârgâz

Președintele kârgâz a anunțat că recurge la acest gest pentru a pune capăt crizei politice care zguduie această mică republică din Asia Centrală de aproape o săptămână, după desfăşurarea unor alegeri parlamentare controversate.

„Pacea în Kârgâzstan, integritatea și liniștea în societate este mai presus ca orice.Pentru mine nu e nimic mai prețios ca viața fiecărui conațional de al nostru. Nu mă țin de putere și nu vreau să rămân în istoria Kârgâzstanului ca un președinte care a vărsat sânge și a tras în propriul popor. De aceea am decis să-mi dau demisia”, se spune în declarația președintelui kârgâz.

Amintim că protestele violente au început să zguduie această ţară imediat după alegerile care au avut loc pe 4 octombrie. Participanţii la manifestaţii au denunţat comiterea de fraude la alegeri. Scrutinul a fost câştigat de două partide apropiate şefului statului, dar cel puţin 11 partide au refuzat să accepte rezultatele, iar observatori occidentali au declarat că alegerile au fost marcate de dovezi credibile de cumpărare a voturilor. Ciocnirile din capitală s-au soldat până acum cu cel puţin un mort şi sute de răniţi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: