image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

PSRM sparge tăcerea referitor la situația din estul Ucrainei; Acuză Occidentul și îl menajează pe Putin

Socialiștii care alături de comuniști nu au emis nicio reacție referitor la anunțul președintelui rus Vladimir Putin, din seara de 21 februarie, de recunoaștere a celor două entități separatiste din estul Ucrainei, și-au anunțat azi poziția. PSRM nu suflă niciun cuvânt despre armata rusă care a încercuit Ucraina începând cu luna noiembrie 2021 și declarația scandaloasă a lui Putin, potrivit căreia Ucraina ar fi un stat artificial, creat de Rusia, dar acuză Occidentul pentru suportul oferit țării vecine.

În declarația lor, socialiștii pretind că Ucraina, dar și Rusia, sunt atrase în război de partenerii occidentali ai Ucrainei.

„Va veni vremea când se va afla cu certitudine cine din marii jucători geopolitici au atras Ucraina și Rusia în cea mai serioasă criză din relațiile bilaterale, care poate escalada într-o confruntare militară. (...) Am urmărit cum Ucraina a fost asigurată intens cu tehnică militară, fiind instruită să nu accepte compromisuri. Am văzut informațiile despre instructorii militari veniți din Occident, am văzut armament european și american. Am văzut cum provocările armate din zona de conflict au perturbat de fiecare dată speranța unei reglementări pașnice. Am văzut cum s-a ales praf din acordurile internaționale care au fost negociate cu atâta dificultate. Marii jucători din Occident care, evident, nu intenționează să riște în acest conflict cu viețile propriilor cetățeni, au așteptări mari de la această criză geopolitică” anunță PSRM.

În declarația socialiștilor se mai spune că suveranitatea și statutul de neutralitate al RM, „protejează la cel mai înalt nivel societatea noastră de implicare în situații de conflict și în războaie străine”.

„În pofida acestui fapt, așa cum demonstrează practica noastră politică, în Moldova mai există forțe care sunt nemulțumite de suveranitatea și neutralitatea, iar uneori chiar și de statalitatea Republicii Moldova. (...) Neutralitatea Moldovei consfințită în Constituție are menirea de a ne proteja de erori, atât de ale noastre, cât și de cele străine. Noi nu avem cu cine lupta.Moldovenii sunt un popor pașnic, Moldova este un stat prietenos pentru toată lumea, inclusiv pentru Ucraina și Rusia. Noi am făcut deja greșeli fatale în trecut. Moldova nu are dreptul la greșeli noi” se mai arată în declarația PSRM.

Amintim că anterior președintele Maia Sandu, și ministerul de Externe de la Chișinău au condamnat cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” entităților separatiste din regiunile de est ale Ucrainei. MAEIE a specificat că această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei și acțiuni grave de destabilizare în zona de conflict.

Noutăţile partenerilor

comentarii: