image
Sursa foto: captură video

Maia Sandu: „Așa numita adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat cu încălcarea flagrantă a procedurii”

Prim ministrul Maia Sandu și-a exprimat printr-un mesaj pe facebook poziția față de ultimele evenimente din justiție, menționând că Adunarea Generală de ieri a judecătorilor și demiterea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de către judecători s-a desfășurat contrar procedurilor legale, și că tot ce s-a întâmplat nu poate fi luat în serios.

Așa numita adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat cu încălcarea flagrantă a procedurii, a avut loc în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege și prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor CSM. Ca urmare, toate așa numitele decizii nu au efecte juridice și nu pot fi luate în serios. Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegați de aceștia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale. Cele întâmplate astăzi demonstrează încă o dată că autocurățarea sistemului judecătoresc este imposibilă. De aceea vom merge înainte cu fermitate în ceea ce privește reforma Curții Supreme de Justiție și a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”, a precizat premierul.

Amintim că în urma ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, s-a decis demiterea din funcția a șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia fiind votată unanim de 202 de magistrați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: