image
Sursa foto: avantaje.ro

În fiecare 3 minute la nivel global o femeie este diagnosticată cu cancer la sân; Luna octombrie, dedicată conștientizării

În fiecare 3 minute la nivel global o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, arată statisticile alarmante. Începând cu 1985, la inițiativa Societății Americane a Cancerului, prin convenție internațională, a fost stabilit octombrie - luna de conștientizare privind Cancerul mamar, acțiuni susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În Republica Moldova, în conformitate cu Programul Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025, incidența (cazurile noi) și mortalitatea prin cancerul mamar sunt monitorizate drept indicatori de control a acțiunilor întreprinse.

Cancerul glandei mamare actualmente are cea mai mare incidență dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor și este în ascendență în lumea în curs de dezvoltare, din cauza creșterii speranței de viață, a majorării gradului de urbanizare și a adoptării unui stil de viață dezordonat.

La nivel global în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de  65 de ani.

Incidența prin cancerul mamar la nivel global este în continuu creștere și pentru comparație în 2018 (datele Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului în comun cu OMS) se înregistrează următorii indicatori la 100 mii populație: 99,1 - Franța; 85,4 – Germania; 75,3 – Serbia; 51,6 – România; 53,6 - Federația  Rusă; 50,4 – Belorusia; 48,2 - Republica Moldova; 44,6 - Ucraina.

În anul 2018 în țara noastră, au fost înregistrate  1125 paciente cu cazuri noi de cancer mamar și respectiv total la evidența Institutului Oncologic la moment sunt 9700 paciente.

Situația rămâne îngrijorătoare și pentru anul curent, deorece în 6 luni au fost incluse în tratamente 514 cazuri noi de cancer mamar, proporția între stadiile precoce (I+II) este 62,6 la sută,  fiecare a treia femeie a fost depistată în stadiile III și IV. În stadiile tardive este redus tratamentul specific și practic minimalizat cel radical, astfel rezulatele tratamentului deseori au un pronostic  rezervat.

La nivel global se prognozează o creștere a cazurilor noi de cancer, anume din aceste considerente se organizează la nivel internațional Campania ”Luna în Roz” cu scop de conștientizare a cancerului mamar, ca problemă de sănătate pentru care sunt posibilități de a preveni, depista precoce și a beneficia de un tratament specializat contemporan.

În perioada lunarului, Institutul Oncologic a organizat o linie verde la numărul de telefon 022 852 137, unde va răspunde medicul oncolog mamolg la întrebările legate de cancerul de sân. Totodată, pe pagina https://www.facebook.com/oncomoldova/ veți găsi materiale informative și metodice pe problemele cancerului mamar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: