image
Sursa foto: privesc.eu

PPDA, critici dure la adresa guvernării: „A pune toate dificultățile pe seama contextului regional - o formă de eschivare”

În contextul împlinirii unui an de guvernare de către majoritatea PAS, Platforma DA califică rezultatele Guvernului Gavriliță și ale majorității parlamentare drept nesatisfăcătare. „Platforma DA nu acuză guvernarea de toate relele, înțelegând contextul internațional și regional dramatic și consecințele asupra situației din RM. (...) În același timp, a pune toate dificultățile ce țin de înrăutățirea situației socio-economice pe seama contextului internațional și regional reprezintă o formă de eschivare de la răspunderea politică”, se spune în declarația PPDA.

„Cel mai obiectiv ne vorbesc cifrele oferite de Biroul Național de Statistică. Rata inflației s-a majorat de la 13,9 % în luna decembrie 2021 la 31,83 % în luna iunie 2022 și este cea mai mare în Europa după Turcia. Prețurile medii de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 31,83%, inclusiv la produse alimentare cu 34,30%, mărfurile nealimentare cu 23,44% și serviciile prestate populaţiei cu 40,70%. Dincolo de factorul creșterii prețurilor pentru resursele energetice, printre motivele creșterii galopante a prețurilor sunt și acordurile de cartel al unor grupuri înguste de magnați, care continuă să controleze economia națională. Spre regret, guvernarea actuală, la momentul de față nu are nici cel mai vag plan pentru atenuarea efectelor negative ale acestor scumpiri asupra cetățenilor. Guvernul nu a implementat nicio măsură de reducere a inflației. Unica acțiune a fost cea intreprinsă de BNM cu privire la majorarea ratei de bază, lucru care a lovit crunt în tinerile familii cu credite ipotecare, inclusiv cei din programul Prima Casă, dar și a antreprenorilor care se creditase pentru a-și dezvolta afacerile”, susține Platforma DA.

Formațiunea mai reproșează guvernării că multe scheme „moștenite din perioada guvernării grupărilor criminale” așa și nu au fost anihilate, mai ales cele legate cu regiunea transnistreană.

„Timp de un an, sectorul energetic a fost zguduit de un șir de scandaluri privind licitații obscure și trucate, asemănătoare cu cele din perioada guvernării lui Filat. Iar activitatea unui mega-minister al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în frunte cu o persoană controversată, care gestionează zeci de miliarde de lei, a discreditat semnificativ imaginea Guvernului”, spune PPDA.

În ceea ce privește agricultura, deși în întreprinderile agricole se observă creșterea producției agricole și creșterea efectivelor de animale, ceea ce reprezintă un lucru pozitiv, în gospodăriile populației se constată o scădere dramatică a volumului producției și a efectivului de animale, fapt care reflectă sărăcirea și slăbirea capacităților gospodăriilor de a face agricultură, mai susține formațiunea.

Referitor la susținerea producătorilor și businessului autohton, Platforma DA susține că guvernarea continuă să apere aproape exclusiv interesele rețelelor mari de comerț, neavând o strategie clară de susținere a mediului de afaceri autohton.

În ceea ce privește exodul populației, acest proces a continuat și în anul 2022, astfel încât conform datelor BNS, cifra persoanelor ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru pentru o perioadă mai mică de un an este în creștere cu 11,8% față de trimestrul I al anului trecut.

Alte eșecuri, în viziunea Platformei DA: eșecul în negocierea prevederilor contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, politici defectuoase în sectorul agroindustrial, lipsa unor progrese în dosare de mare rezonanță, eșecul în lupta cu contrabanda, lipsa unor progrese semnificative în reforma justiției; politizarea administrației publice centrale și locale, iar ca rezultat crearea unui haos în administrația centrală și locală, cazuri frecvente de promovare a oamenilor lipsiți de experiență relevantă; reforme pripite și netransparente în învățământ etc.

Totodată, Platforma DA a venit cu mai multe propuneri și sugestii pentru guvernare:

- crearea unei celule anticriză pentru pregătirea de perioada rece a anului;

- inițierea procesului de renegociere și în consecință revizuirea contractului cu Gazprom;

- formularea urgentă a poziției privind implementarea reformei administrativ-teritoriale, care ar asigura o descentralizare maximală și activitatea eficientă a autonomiei locale;

- elaborarea unui model economic fezabil, care are la baza susținerea maximală a producătorilor autohtoni;

- introducerea stării de urgență în agricultură, cu amânarea legală a plăților față de creditori fără calcularea penalităților, restabilirea și extinderea infrastructurii de irigare, facilitarea accesului agricultorilor la apă, introducerea unui impozit consolidat (unic) în agricultură etc;

- extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană în vederea implicării reprezentanților opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare;

- implementarea unei noi strategii de negociere cu autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului;

- formulă de compromis prin care Universității Agrare să-i fie aplicată o „perioadă de grație” de 3 ani în care instituția, conform unui Plan de Dezvoltare Strategică, să-și sporească capacitățile și să pună accent pe specializarea în domeniul agrar;

„Este nevoie de corectarea semnificativă a actului de guvernare, care nu poate fi realizată fără remanieri guvernamentale. Întârzierile cu schimbarea mai multor miniștri în situația actuală social-economică și geopolitică prezintă pericol pentru cursul european al țării, care este discreditat prin incompetența, incapacitatea și, pe alocuri, corupția unor demnitari de stat. Lipsa reacției adecvate din partea guvernării poate apropia demisia întregului cabinet de miniștri”, conchide Platforma DA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: