image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Guvernatorul BNM va fi audiat în Parlament pentru a oferi explicații în legătură cu majorarea prețurilor

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, va fi chemat în Parlament, săptămâna viitoare, pentru a oferi explicații cu privire la măsurile anti-inflaționiste pe care le ia banca centrală.

Șeful BNM va fi audiat mai întâi în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe.

„Este o inflație record globală, dar în Moldova inflația trece de medie. Sunt fenomene pe care nu le putem influența, dar și pe care le putem aici, în țară, cu ajutorul instituțiilor responsabile. Trecem printr-o perioadă economică extrem de complicată. Propun să invităm guvernatorul Băncii Naționale și să vedem cum BNM gestionează inflația în această perioadă complicată, după care să-l audiem și în plenul Parlamentului. Să vedem ce este făcut, ce trebuie făcut și poate nu se face.”, a declarat șeful comisiei, Dumitru Alaiba.

Opoziția a propus ca și premierul Natalia Gavrilița să fie audiată pe acest subiect.

„O să vă lămuriți în cadrul comisiei”, a menționat speakerul Igor Grosu.

„Guvernatorul BNM așa și nu a putut explica la audierile trecute de ce majorează rata dobânzii în interesul băncilor comerciale. După acele audieri, am înregistrat un proiect de hotărâre prin care Parlamentul declară nesatisfăcătoare activitatea BNM, ceea ce permite eventual și demiterea conducerii băncii centrale”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea.

În legătură cu scumpirea produselor alimentare, inclusiv a uleiului, BCS a propus și audierea ministrului Economiei și cel al Agriculturii, dar propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Precizăm că deputatul PAS Vladimir Bolea a anunțat, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, că autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20%, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: