Potrivit RISE Moldova, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), o subdiviziune din cadrul CNA, specializată pe investigații financiare paralele și identificarea bunurilor obținute pe căi ilegale, a emis pe 26 iunie 2019 actul nr. 21/1-3645 prin care pune sechestru, pe o perioadă de 15 zile, pe mai multe proprietăți deținute de compania Finpar Invest SRL.

„Tot ce pot să vă zic e că agenția într-adevăr acordă asistenţă [..] în baza delegației parvenite de la organul de urmărire penală. […] Acordăm această asistență […] în vederea identificării şi indisponibilizării activelor. […] Mai mult nu vă pot spune”, a declarat Serghei Carapunarlî, şeful ARBI.

O zi mai târziu după dispunerea sechestrului, în scenă își fac apariția și ofițerii CNA. Aceștia obțin mandat judecătoresc și aplică și ei sechestru pe bunurile Finpar, conform extraselor cadastrale. Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA, a declarat pentru RISE că sechestrul a vizat nu doar imobilele Finpar, dar și conturile companiei, măsurile respective fiind luate în cadrul unui dosar penal pentru spălare de bani.

DE LA NOBIL LA TELEVIZIUNI

RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile înregistrate pe Finpar și sechestrate la cererea ofițerilor CNA. Acestea au o valoare totală de circa 100 de milioane de lei.

Hotelul Nobil este afacerea despre care Plahotniuc a recunoscut public că este „una dintre investițiile cu care se mândrește”. E amplasat în centrul Chișinăului, are 5 stele, o suprafață de 3.500 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 40 de milioane de lei, cu tot cu teren.

A fost construit în 2008 de Moldconstruct Market, companie care a câștigat mai multe licitații publice în perioada guvernării comuniste și la care Oleg Voronin, fiul președintelui de atunci, a figurat ca economist.

Alte bunuri Finpar care au intrat în vizorul oamenilor legii sunt amplasate practic în aceeași curte cu hotelul Nobil. Este vorba despre un apartament și câteva spații comerciale, totul cu o suprafață de circa o mie de metri pătrați.

N-au scăpat de sechestru nici studiourile General Media Group de pe teritoriul Moldexpo, care găzduiesc posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, dar și posturile de radio: Publika FM și Muz FM.

Studiourile se întind pe o suprafață de aproape opt mii de metri pătrați și valorează circa 30 de milioane de lei. Terenul de peste un hectar pe care sunt amplasate nu îi aparține Finpar, dar compania se judecă cu Agenția Proprietății Publice pentru privatizarea lui.

„NU AM VĂZUT NICIUN SECHESTRU”

Într-o discuție cu reporterul RISE, Mihai Pocnea, administratorul companiei Finpar Invest, a negat informația respectivă și spune că nu a primit niciun document în acest sens.

Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 și avea inițial denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor MINOR. Printre asociații inițiali s-au numărat Oxana Childescu și Vera Morozan – fosta soție și, respectiv, sora lui Vladimir Plahotniuc.

Ulterior Finpar a fost preluată de companii din zone offshore, dar care erau reprezentate prin procură de persoane din anturajul lui Plahotniuc, inclusiv Andrian Candu, fostul speaker al Parlamentului. Detalii, AICI

Am încercat să obținem o reacție și de la Vladimir Plahotniuc, dar fără succes. La telefon acesta nu a răspuns, iar pagina sa de Facebook pe care și-a făcut publice ultimele reacții, nu are opțiunea de a expedia mesaje.

VÂNZĂRI PE BANDĂ RULANTĂ

De-a lungul anilor Finpar și-a crescut un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și a devenit o piesă de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc. După debutul lui Plahotniuc pe scena politică și preluarea șefiei PD, compania a vândut pe bandă rulantă mai multe dintre ele.

2015. Finpar vinde șapte benzinării – trei amplasate în or. Chișinău, două în s. Țânțăreni, r. Anenii Noi, și două în s. Peresecina, r. Orhei -, unei companii conectate la Lukoil și cu proprietari reali ascunși în spatele unor interpuși din Cipru.

2016. Finpar vinde o construcție de cultură şi agrement amplasată pe malul lacului din Parcul „Valea Trandafirilor” din Chișinău, cu o suprafață de aproape 600 de metri pătrați. Cumpărătorul a fost o companie conectată la Ilan Șor, fostul primar de Orhei, și cu beneficiari reali ascunși în paradisul fiscal Belize.

2016. Finpar vinde băncii Moldova Agroindbank hotelul Codru. Noul proprietar a fost nevoit să-l demoleze, pentru a amenaja aici viitorul său oficiu central. Lucrările de construcție sunt efectuate de Stayer SRL, firma lui Vladimir Baldovici, fost ministru în perioada comunistă și fost șef de agenție în cadrul guvernului condus de democratul Pavel Filip.

2017. Finpar vinde fosta cafenea Guguță, amplasată în imediata apropiere a clădirii Parlamentului și pe locul căreia a încercat, fără succes, să ridice un complex hotelier. Cumpărătorul a fost o companie de-a lui Ceslav Ciuhrii – unul dintre dezvoltatorii Kaufland în Republica Moldova.

2017. Finpar vinde sediul companiei sale de pază particulară Argus-S SRL. Clădirea are o suprafață de peste 500 de metri pătrați și a fost cumpărată de Serghei Plahotniuc.

2017. Finpar vinde fostul restaurant Ghiocel Dalb, de aproape două mii de metri pătrați, amplasat în Parcul „La izvor” din capitală. Cumpărătorul este firma Trade Town SRL.

2018. Finpar vinde la pachet trei proprietăți cu o valoare totală de peste 600 de milioane de lei. Cea mai renumită dintre ele este Global Business Centre de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală, clădire care a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc.

O altă proprietate parte din tranzacție a fost și o vilă urbană cu statut de monument istoric de pe str. Sfatul Țării, în imediata apropiere a Parlamentului.

Însă cea mai valoroasă proprietate din pachetul celor trei a fost un teren de peste 10 hectare cuprins în perimetrul AutoGării de Nord, CET-1, piaţa de pe Calea Basarabiei şi str. Tudor Vladimirescu.

Cumpărătorul a fost o companie din paradisul fiscal Gibraltar, cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan.