image
Sursa foto: Jurnal.md

Generali: Nu există riscuri de securitate pentru Republica Moldova în acest moment

Republica Moldova, cel puțin în prezent, nu este amenințată de riscuri majore de securitate. Declarațiile au fost făcute de generalii Republicii Moldova Ion Coropceanu și Vitalie Stoian în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Din punct de vedere geografic și strategic, Republica Moldova este protejată în prezent de orașele Odessa și Nikolaev, care, atât timp cât rezistă în fața armatei de invadatori, protejează și țara noastră de eventuale riscuri de escaladare a conflictului.

„Regiunea Odessa și posibila acțiune militară de desfășurare pe teritoriul geografic al regiunii Odessa este o chestiune complicată. Aici sunt câteva condiționalități. Prima este o poziție favorabilă în regiunea Nikolaev, care trebuie cucerit. Iar a doua condiție este ca forțele armate ucrainene să se oprească în a opune rezistență maximă pe frontul de est forțelor ruse, astfel încât acestea să aibă posibilitate să se regrupeze și să formeze o grupare substanțială pentru regiunea Odessa sau, într-o altă situație, să se anunțe mobilizarea rușilor. Mobilizarea, Federația Rusă deocamdată nu o anunță și nu cred că va merge la aceasta. În plus, aceasta este o zonă complicată din punct de vedere militar pentru a o trece pur și simplu în marș, ea trebuie cucerită. Iar pentru ca să o cucerească, Federația Rusă, la moment, nu are forțele necesare”, a punctat generalul Ion Coropcean cu referire la acest subiect.

De aceeași părere este și generalul Vitalie Stoian, care e ținut să argumenteze rolul uriaș de scut pe care îl reprezintă orașele aflate în sudul Ucrainei și care, în cazul în care planurile expansioniste ale Rusiei ar trece de granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, ar constitui adevărate provocări militare pentru forțele rusești.

„Pentru ca să existe motive întemeiate de a ne teme de o posibilă invazie în Republica Moldova, ar trebui ca mai întâi să fie cucerite orașele Nikolaev și Odesa, care sunt două fortărețe foarte mari și care face practic imposibilă cucerirea lor. Cel puțin la Odessa, știu că de pe mare, mai apoape de 10 km nu poți să te apropii. Și, respectiv, atâta timp cât rezistă Odesa și Nikolaev, asta este imposibil. S-ar putea, desigur, ca aceste două localități mari să fie blocate și să se execute mai departe ofensiva pe alte direcții, însă nu știu cât este de rezonabil acest lucru” a explicat generalul Vitalie Stoian.

Acesta a mai adăugat că, fiind niște orașe mari, Odessa și Nikolaev ar manifesta o rezistență și mai acerbă în fața rușilor, mai ales că exemplul Mariupolului, care este mult mai mic decât cele două, a rezistat aproape trei luni. De altfel, acest factor face imposibilă cucerirea orașelor, iar chiar și printr-o concentrare masivă de forțe armate, războiul nu ar fi unul de tip fulger, ci unul de gherilă, ce s-ar extinde pe o perioadă de cel puțin șase luni: „Pentru a bloca aceste două orașe, ar fi nevoie de forțe foarte mari. Ați văzut, Mariupolul a rezistat aproape trei luni și este un oraș destul de mic comparativ cu Odessa și Nikolaev. Și chiar și din punct de vedere geografic, Nikolaev, care se află practic pe o peninsulă, este imposibil de cucerit cel puțin din mers. Iar dacă chiar și s-ar încerca o concentrare maximă de forțe din partea Federației Ruse, acesta nu va nicidecum un blitzkrieg, ci va fi un război de durată, de 6 luni sau poate chiar și mai mult și să varieze de la faze mai active la unele mai pasive”, a explicat generalul Vitalie Stoian.

Noutăţile partenerilor

comentarii: