image
Sursa foto: radiotrek.rv.ua

Nepăsători față de propria sănătate: 57% dintre moldoveni merg la medic doar atunci când boala se agravează

Munca, grijile cotidiene și lipsa banilor îi fac pe mulți dintre moldoveni nepăsători față de propria sănătate. Așa spun medicii și arată studiile din domeniu. Majoritatea oamenilor decid să meargă la doctor abia când boala se agravează. Cea mai critică situație în acest sens se înregistrează la sate. Colegul nostru Adrian Prodan a mers la Florești, pentru a vedea cât de accesibilă este medicina pentru oamenii de rând și cât de responsabili sunt aceștia.

Lilia Cazacu, medic de familie al CFM Florești: „Conform Ordinului Ministerului Sănătății, fiecare cetățean al fiecărui medic de familie o dată în an trebuie să-și facă controlul profilactic. Trebuie să se adreseze la medicul de familie pentru investigații, analizele de rutină. Asistentele medicale sunt nevoite să-i invite la vaccin sau la control profilactic și chiar să le reamintească. Aici vorbim despre iresponsabilitatea pacientului".

Când durerea devine insuportabilă, intervine medicul specialist, căruia îi revine și cea mai grea misiune.

Valentina Barbăroș, șef interimar al Secției consultative din raionul Florești: „Majoritatea pacienților preferă să se adreseze doar când este o boală sau o problemă severă de sănătate...Cei mai solicitați sunt: medicul chirurg, traumatologul, ginecolog, endocrinolog, neurolog. Din păcate, sunt cazuri tardive când pacientul este într-o stare critică și atunci, practic, este imposibil de a acorda un ajutor calificat. În unele cazuri apelăm la instituțiile de nivel republican"

Potrivit unui studiu recent, 57 la sută dintre moldoveni consideră inoportună consultația medicului atâta timp cât se simt bine, iar alte 20% nu merg la doctor nici atunci când au probleme de sănătate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: