image
Sursa foto: jurnal.md

Stoianoglo: Săptămâna viitoare, BNM va da în judecată Gazprombank pentru încasarea a 100 de mil. de dolari

Banca Națională a Moldovei va expedia, săptămâna viitoare, în instanța de judecată cererea de chemare pentru încasarea de la Gazprombank a 100 de milioane de dolari.

Informația a fost făcută publică de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la lansarea online, în cadrul Parlamentului European, a unui raport despre progresul investigării furtului miliardului.

„Un alt dosar penal pe faptul sustragerii prin delapidare din fondul corespondent Banca de Economii din Gazprombank, Federația Rusă, a 100 de milioane de dolari, cu utilizarea a șapte ordine swift falsificate. La 11 martie 2021, cauza penală de învinuire al fostului președinte interimar de la BEM a fost transmisă în judecată. În afara de aceasta, săptămâna viitoare BNM va expedia în instanța de judecată cererea de chemare pentru încasarea de la Gazprombank a 100 de milioane de dolari”, a declarat Stoianoglo.

Președintele „Freedom Advocacy”, Ana Ursachi, care a participat la elaborarea raportului prezentat în cadrul Parlamentului European, afirmă că una dintre concluziile de bază ale raportului este faptul că Vladimir Plahotniuc este unul dintre beneficiarii „jafului secolului”, alături de Ilan Șor.

„Acest lucru a fost confirmat și de Alexandr Stoianoglo, dovada clară că pe numele lui Plahotniuc este înaintată învinuirea în absență. A povestit despre cine și cum l-a sabotat în această investigație. I-a numit pe procuroii Harunjen și Morari printre cei care au sabotat investigațiile, deturnând mersul lor de la persoana lui Plahotniuc”, a declarat Ana Ursachi în cadrul unei intervenții la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Noutăţile partenerilor

comentarii: