image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Moțiunea simplă împotriva Ministerului Justiției a fost RESPINSĂ; Acuzații dure în timpul dezbaterilor

UPDATE 13:45 // Moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției a fost respinsă. „Pentru” au votat 28 de deputați BCS. Partidul Șor a anunțat că nu va participa la vot.

moțiunemoțiune

UPDATE 12:48 // Ministrul Justiției a ținut să comenteze acuzațiile deputaților BCS despre faptul că soacra sa ar fi fost implicată în furtul miliardului, dar și despre faptul că ar avea legături cu Viorel Morari.

„Nimic originalitate. Ați tot preluat unele teze mincinoase ale unor pușcăriași și le preluați. Nu ați găsit nimic despre mine și acum căutați rude, prieteni. Ca să vă răspund o dată și pentru totdeauna. Doamna despre care ați vorbit nu are nicio legătură cu nicio ilegalitate. Acest lucru l-au constatat chiar procuroii conduși de procurorul pentru care azi rupeți cămașa”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Cât despre Viorel Morari, nu-l cunosc, nu l-am cunoscut și nici nu vreau să-l cunosc. Există suspiciuni că a comis fapte mai puțin legale pe timpul lui Plahotniuc”, a adăugat Litvinenco.

UPDATE 12:33 // Partidul Șor anunță că nu participă la dezbaterile moțiunii împotriva ministrului Justiției.

„Moțiunea e bazată pe faptul suspendării din funcție și a reținerii cetățeanului Stoianoglo, care a acționat împotriva lui Jardan și a mea personal din alte raționamente decât cele de justiție. Decizia noastră va fi calificată drept subiectivă și o reglare de conturi. Precizăm însă că opinia noastră față de întreg Guvernul este negativă, iar dacă va fi inițiată o moțiune de cenzură, noi o vom susține”, a declarat deputatul Denis Ulanov.

UPDATE 12:09 // Ministrul Justiției a dezvăluit că a votat pentru numirea lui Dumitru Roibu în funcția de procuror general interimar.

„Mi-am oferit votul pentru domnul Robu, pentru că în 2019, când împreună cu socialiștii am votat candidatura lui Robu, mi s-a părut că a avut anumite rezultate, a pornit carul din loc, a inițiat anumite lucruri pe care în procesul interviului a promis să le continue”, a spus Litvinenco.

UPDATE 11:55 // Ministrul Justiției a fost întrebat care este calendarul implementării mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.

„Totul depinde de viteza cu care ne mișcăm noi, partenerii, cum vom atinge acest consens. În octombrie-noiembrie ne propunem să discutăm pe concept și să ajungem la un consens, după care în decembrie-ianuarie să avem proiectul de lege, să reușim să obținem avizul Comisiei de la veneția. La începutul anului viitor să adoptăm proiectul la Guvern, iar primăvara să vină în Parlament. Sperăm că în vara anului 2022 să începem procesul de evaluare externă a judecătorilor”, a precizat Sergiu Litvinenco.

UPDATE 11:42 // A început sesiunea de întrebări din partea deputaților.

„Ați debitat atâtea minciuni că și deputații români s-au speriat și au părăsit sala. Ce proiecte ați înaintat pentru fortificarea capacităților SIS, în afară de utilizarea mascaților la rețineri?”, a întrebat Grigore Novac.

„Analizăm oportunitatea acestor inițiative, pentru că există state unde reforma justiției a mers bine, pentru că serviciile de inteligență reformate au colaborat bine cu procuratura, iar hoții cei mari au ajuns la pușcărie”, a spus Litvinenco.

---------------

„O amestecătură de minciuni și falsuri”. Astfel a calificat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, moțiunea simplă inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, examinată la această oră în plenul Parlamentului.

„O amestecătură de minciuni, falsuri pe care le spuneți la televiziunile pe care le controlați cu bani din „culioc”. Moțiunea e atât de slabă, ca și și guvernarea pe care poporul nostru a fost nevoit s-o suporte doi ani. Îmi imputați că nu am reușit să fac reforma justiției în doi ani. Da, nu am realizat încă reforma justiției, pentru că nu ne dorim să punem bazele reformei pe rămășițele putrede ale sistemului corupt pe care l-ați lăsat”, a spus Litvinenco de la tribuna centrală a Parlamentului.

„Ați scris în moțiune de atac împotriva independenței justiției. Despre ce fel de independență a justiției vorbiți voi? Ea nu există, pentru că ați călcat-o în picioare când ați guvernat. Probabil nu vă place de reținerea lui Stoianoglo, nu vă place că ați pierdut un om de-al vostru. Nu vă place că PG va fi reformată, iar hoții vor ajunge în pușcărie. Nu știu dacă Stoianoglo e vinovat sau nu, trebuie s-o spună justiția”, a adăugat ministrul Justiției.

În opinia BCS, guvernarea PAS și Ministerul Justiției „au făcut tot posibilul care să subjuge justiția” și încearcă să întoarcă țara „în perioada statului capturat”. BCS califică arestarea procurorului general Alexandr Stoianoglo drept un atac împotrica Procuraturii Generale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: