image
Sursa foto: jurnal.md

FOTOREPORTAJ de pe dealurile dogorite ale Moldovei; Oamenii au început să-și sacrifice animalele

Seceta acută care s-a abătut peste meleagurile noastre, odată cu pandemia, usucă totul în calea sa. Pe câmpuri și pășuni nu găsești nici fir de iarbă verde, râurile seacă. Disperarea se așterne peste Republica Moldova.

În centrul republicii, oameni au început să-și sacrifice animalele, fiindcă nu mai au cu ce le hrăni. Unii le mai țin prin grădini și le hrănesc cu ce mai au pe acasă, dar nutrețul nu le va ajunge nici până la iarnă. Noroc de cioclejii care au fost lăsați de mulți pe deal, spun ei.

secetaseceta
secetaseceta

Ciobanii, chiar dacă riscă să fie amendați, îndrăznesc să-și bage turmele în păduri, ca animalele să pască măcar din frunzele ce cad. Mihai, un cioban din satul Zăicani, spune că până ce mai sunt cioclejii lăsați de oameni pe deal, mai are cu ce hrăni turma. Uneori, spune el, mai bagă turma în pădure.

secetaseceta
secetaseceta
secetaseceta
secetaseceta

Satul Zăicani, Telenești

secetaseceta
secetaseceta

Râulețul Ciuluc a secat cu totul.

raurau
secetaseceta

Ion și Angela Bogaciuc, din satul Ratuș, r. Telenești, au strâns de pe 40 de ari de porumb vreo zece saci de popușoi. "Aici s-a mai făcut, dar pe alte terenuri pe care le-am avut sădite cu popușoi, nu am strâns absolut nimic. Dacă în alți ani țineam vreo 200 de păsări, anul acesta am început să le tăiem deja", spune bărbatul.

secetaseceta

Angela, din satul Ratuș, r. Telenești: „În țările din Europa oamenii sunt ajutați să treacă peste această criză, dar noi nu avem nicio speranță. Politicienii noștri nu-și bat capul de noi. Dodon se plimbă prin țări străine și se distrează, habar n-are de sărăcia oamenilor.

Dacă noi vom mai trece cumva peste această foame care ne așteaptă, ce vor face familiile care au copii, ori cei de la oraș?”, se întreabă femeia. Angela spune că au noroc că fiul lor este plecat peste hotare în aceste clipe dificile, pentru că, chiar dacă a fost în carantină o perioadă, a fost ajutat de către statul englez cu 700 de paunds pe lună. În Moldova nu se știe cum s-ar fi descurcat, spune ea.

secetaseceta
secetaseceta

Mihai Focșa, din Sărătenii Vechi, spune că a cărat tone de apă ca să-și ude bostănăria. Porumbul l-a secerat când a văzut că nu are nimic rod. Cele două vaci le țin acasă și le hrănesc cu nutrețul pe care îl mai au pe lângă casă. Sera, în care au muncit cu soția toată primăvara, i-a luat foc, iar primăria l-a mai amendat pentru asta, afirmă bărbatul. „Asta nu e muncă, dar adevărat chin”, spune el.

secetaseceta

Chiar dacă riscă să fie amendați, oamenii își bagă animalele să pască în păduri.

secetaseceta

Noutăţile partenerilor

comentarii: