image
Sursa foto: AFP

Rămășițele a nouă oameni de Neanderthal au fost găsite într-o peșteră din Italia

Arheologii italieni au descoperit rămășițele a nouă oameni de Neanderthal, care ar fi fost vânați și uciși de hiene, într-o peșteră preistorică aflată la sud-est de Roma, informează BBC.

Oasele fosilizate, care includ bucăți de craniu și maxilare rupte, au fost găsite în peștera Guattari din orașul de coastă San Felice Circeo.

Neanderthalienii, o rudă apropiată a Homo Sapiens, au dispărut în urmă cu 40.000 de ani. Cu toate acestea, mici urme din ADN-ul lor se regăsesc în oamenii moderni.

Opt dintre rămășitele găsite au între 50.000 și 68.000 de ani, însă cele mai vechi ar putea avea între 90.000 și 100.000 de ani, a anunțat ministerul Culturii din Italia, scrie digi24.ro.

Arheologii care au descoperit rămășițele în peștera Guattari, aflată la 90 de kilometri de Roma, au spus că este vorba de șapte bărbați adulți, o femeie și un copil.

Mario Rolfo, profesor de arheologie la Universitatea Tor Vergata, a spus că majoritatea oamenilor de Neanderthal au fost uciși de hiene pentru hrană și aduși în peșteră.

"Oamenii de Neanderthal erau pradă pentru aceste animale", spune Mario Rolfo, citat de The Guardian. "Hienele îi vânau, în special pe cei mai vulnerabili, oamenii mai firavi sau bolnavi".

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că este "o descoperire extraordinară despre care toată lumea va vorbi".

Alte rămășițe ale oamenilor de Neanderthal au fost descoperite întâmplător în peștera Guattari în 1939, aceasta devenind "unul dintre cele mai importante locuri din lume pentru istoria oamenilor de Neanderthal".

Peștera a fost sigilată în trecut de un cutremur sau o alunecare de teren, permițând păstrarea în bună stare a conținutului ei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: