image
Sursa foto: Facebook/Dumitru Alaiba

Parlamentul a votat: Starea de urgență, prelungită pentru încă 60 de zile; BCS, împotrivă: „Pericolele se reduc, gaz avem”

Parlamentul a aprobat proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile, la solicitarea Guvernului.

Premierul Natalia Gavrilița a explicat, la tribuna Parlamentului, că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

„De la 1 octombrie cantitatea de gaze naturale primită de țara noastră a fost redusă cu 30 de procente și există riscul sistării integrale a furnizării de gaze, așa cum s-a întâmplat în alte țări chiar dacă aveau contracte valabile, fapt care ar pune în pericol și aprovizionarea cu energie electrică. Gazprom nu-şi onorează obligațiile contractuale reducând volumul livrărilor şi invocând motive inventate. Ucraina a reiterat că nu există probleme cu capacitatea de transport, reducerea volumului neavând nicio altă explicație decât o tentativă de a pune presiune pe Guvern şi pe cetățenii Republicii Moldova. Totodată, infrastructura critică din Ucraina - inclusiv cea din sfera energetică - se află tot mai mult sub amenințarea unor potențiale atacuri militare, amplificând consecințele deja grave ale războiului început la 24 februarie”, a declarat Gavrilița.

Șefa Guvernului a adăugat că tentativa ilegală de anexare a unor teritorii ale statului vecin și riscul de utilizare a unor forme de armament mai distructive - însoțite de intensificarea acțiunilor de tip hibrid ce vizează nemijlocit destabilizarea situației socio-economice din Republica Moldova.

„Toate acestea sunt elemente care ne obligă să avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor noștri și a oamenilor care s-au refugiat din calea ostilităților”, a mai spus Natalia Gavrilița.

De cealaltă parte, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi, argumentând că nu văd necesitatea extinderii stării de urgență.

„Ni s-a comunicat că Guvernul vede în continuare diferite pericole. Noi constatăm că aceste pericole se diminuează, gaz avem, toate celelalte avem. Nu avem un flux mare de refugiați. Noi considerăm că Guvernul ar trebui să activăm în regim normal. Trăim în situație de urgență deja de un an”, a menționat socialistul Vasile Bolea.

În perioada stării de urgență, dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii APC și APL, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: