image
Sursa foto: jurnal.md

EUobserver: „Moștenirea” lăsată de PD - instituţii golite, justiţie coruptă, scheme obscure de delapidări și finanțe șubrede

Recent, în Republica Moldova a izbucnit o criză politică. În urma alegerilor parlamentare din februarie, niciun partid nu a câştigat detaşat. În cele din urmă, după o perioadă îndelungată, a fost anunțat un acord surprinzător între PSRM-ul prorus al preşedintelui Igor Dodon și Blocul ACUM Platforma DA și PAS, alianța politică pro-UE, condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase. Obiectivul comun al acestora a fost îndepărtarea de la putere a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fostul guvern a refuzat să plece de la putere, iar tensiunile la Chişinău au crescut. În urma susţinerii exprimate de SUA, UE şi Rusia pentru noul guvern, Plahotniuc a cedat.

Dincolo de euforia generată de tranziţia paşnică a puterii, noul guvern are în faţă multe provocări, comentează Stanislav Secrieru, analist la European Union Institute for Security Studies, şi Paul Ivan, analist la European Policy Centre din Bruxelles, într-o analiză publicată de EUobserver.

Fostul guvern al Partidului Democrat lasă în urmă o moștenire otrăvitoare: instituții de stat golite, o justiție coruptă sau controlată, finanțe șubrede, scheme obscure de delapidări, o mare parte de mass-media servilă și un sistem de interceptări ilegale practicate la scară largă, se spune în articol.

Toate acestea vor fi provocări serioase cărora noul Guvern trebuie să le facă față, iar lista nu se încheie aici. Or, viziunile diferite ale celor două forțe politice, în special în ceea ce privește orientarea politicii externe a țării, va fi încă una dintre provocări.

Autorii articolului mai menționează că, deși faza acută a crizei a fost depăşită, Republica Moldova ar trebui să rămână în centrul atenţiei UE.

„UE, cel mai influent partener internațional al Moldovei, are oportunitatea de a acționa. Chiar dacă RM este un stat mic și sărac, acesta se află la frontiera UE și are un acord de asociere cu Uniunea Europeană. În plus, UE are o influență substanțială asupra țării, dată fiind dependența acesteia de exporturi și de ajutorul acordat de UE și de instituțiile financiare internaționale. Astfel, UE poate juca un rol decisiv în sprijinirea reformelor în Republica Moldova după evoluțiile recente”, se spune în articol.

Instituțiile UE în general și statele membre în parte și-au exprimat deja sprijinul pentru noul guvern. Trebuie să se facă mai mult și este în interesul UE să se ia în considerare luarea unor acțiuni care să deschidă calea pentru schimbare în RM, mai cred autorii.

Republica Moldova depinde masiv de donatori internaţionali. În condiţiile în care fostul regim PD nu a îndeplinit condiţiile UE şi FMI, Moldova a pierdut capital important din partea partenerilor internaţionali. Astfel, noul guvern este într-o situaţie dificilă, iar situaţia financiară a ţării ar putea fi chiar mai precară dacă raporturile privitoare la retrageri masive de fonduri din sistem în ultima săptămână se vor dovedi a fi adevărate. Pentru a contribui la stabilitatea financiară a ţării şi susţine angajamentele de reformă ale noului guvern, UE şi instituţiile internaţionale vor trebui probabil să mobilizeze asistenţă macro-financiară. Deşi cea mai tensionată fază a crizei politice a trecut, procesul de reconstrucţie este la început, iar Moldova va avea nevoie ca partenerii internaţionali să-i fie aproape, se mai spune în articolul publicat de EUobserver.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: