image
Sursa foto: Jurnal.md/Privesc.eu

Bătălie electorală încinsă la Călinești: Candidatul-„nașă”, agreat; Contracandidatul, obstrucționat din cauza coronavirus

Spiritele s-au încins în satul Călinești, Fălești, unde duminică, 8 martie, locuitorii satului își vor alege primarul. Mai exact, se va repeta turul doi al alegerilor, după ce instanța a decis că turul precedent a avut loc cu încălcări. Directoarea gimnaziului, Angela Gherman, le-a interzis membrilor PAS și candidatului din partea acestui partid, Eduard Curtescu, să desfășoare vineri o întâlnire electorală cu alegătorii în incinta școlii, singura locație din sat unde poate fi organizată o întâlnire de acest gen. Primăria le-a permis întâlnirea, iar directoarea a interzis-o.

Aceasta a invocat teama de coronavirus și a făcut trimitere la un ordin emis de Direcția Educație a Consiliului raional pe 26 februarie, curent, cu privire la prevenirea epidemiilor respiratorii. Reprezentanții PAS o acuză că obstrucționează dreptul candidatului electoral din partea acestui partid de a avea o întâlnire cu alegătorii.

Mai mult, surse din sat susțin că cel de-al doilea candidat la funcția de primar, Svetlana Pădure, membră PD, este nașa de cununie a fiicei directoarei gimnaziului. De aici s-ar trage și decizia managerului de a-i interzice lui Curtescu să aibă o întâlnire electorală în incinta instituției pe care o conduce.

În turul precedent, care a avut loc în noiembrie 2019, Curtescu de la PAS a obținut 500 de voturi, iar Pădure de la PD - 505 voturi.

Deputații PAS Doina Gherman și Sergiu Litvinenco, însoțiți de candidatul la funcția de primar, Eduard Curtescu, și avocatul acestuia au organizat azi o conferință de presă la care au invocat „încălcările pe bandă rulantă ale PSRM și PD” în acest sat.

„Am depus o cerere la primărie și ni s-a permis o întâlnire electorală, care urma să aibă loc pe 6 martie, la ora 16.00 în incinta gimnaziului. A doua zi însă am primit refuz din partea conducerii instituției, care face trimitere la un ordin al Direcției Educației, semnat de șefa Direcției, Mariana Osadța, în care se solicită prevenirea infecțiilor virale. Vineri copiii sunt deja in vacanță. E o obstrucționare a procesului electoral democratic. Or, această grijă nu se manifestă și în cazul deputatului socialist Oleg Sava, care organizează întâlniri electorale împreună cu președintele raionului. Duminică au avut o întâlnire în s.Hâncești, raionul Fălești. La 1 martie nu s-au temut de viroze și coronavirus. Pe 2 martie deja se tem, ne-au trimis refuzul de a nu le trece pragul. Noi nu vom permite încălcarea legislației. Întâlnirea va avea loc”, a spus ferm Doina Gherman.

Deputații PAS mai spun că administrația publică locală este obligată, conform legii, să asigure întâlnirile în condițiile și în termenii stabiliți de lege, altfel „mâine, poimâine, orice șef de direcție, funcționar poate interzice o întâlnire cu alegătorii și poate atenta la democrația procesului electoral”.

Solicitată de Jurnal.md, șefa Direcției educație a Consiliului raional, Mariana Osadța, s-a arătat mirată și a spus că nu a dat nicio indicație nimănui să anuleze vreo întâlnire electorală.

„Ordinul pe care l-am semnat cu privire la prevenirea coronavirusului și a altor infecții respiratorii a fost emis pe 26 februarie. Este un ordin intern. Dar copiii de mâine sunt în vacanță, nu am dat nicio indicație să fie anulată întâlnirea cu alegătorii la Călinești”, a dat asigurări Osadța.

Solicitată telefonic, directoarea liceului din Călinești, Angela Gherman, ne-a spus însă că a luat decizia reieșind din acel ordin și că „nu va permite perpetuarea infecțiilor”. Aici discuția s-a întrerupt și orice încercare de a relua legătura a fost zadarnică.

Surse din cadrul primăriei ne-au spus că „e un moft al cuiva” această încercare de a zădărnici procesul de alegere a primarului. Unii locuitori din sat ne-au spus că cel de-al doilea candidat la funcția de primar, Svetlana Pădure, ar fi nașa de cununie a fiicei directoarei, de aici și decizia de a-i interzice lui Curtescu și echipei sale de a avea o întâlnire cu alegătorii în incinta liceului.

Contactată de Jurnal.md, Svetlana Pădure s-a aprins: „Și ce dacă sunt nașă? Nu suntem neam de sânge. Am 15 fini de cununie, dacă ar fi să se reiasă din acest fapt, am duce-o toți bine. Nași suntem doar când ne întâlnim la o masă. Timp de mai mulți ani nu ne-am vorbit cu fina. Părerea mea e că gimnaziul nu e teritoriul privat al directoarei, n-are decât să-i permită contracandidatului să se întâlnească cu lumea. Eu personal unde mă întâlnesc, acolo discut”, a spus Svetlana Pădure.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: