image
Sursa foto: Profimedia Images

Succesorul Angelei Merkel, Olaf Scholz: Rusia nu poate redesena granițele Ucrainei; Amenințarea Ucrainei este inacceptabilă

Olaf Scholz, următorul cancelar al Germaniei, a declarat marți că orice amenințare la adresa Ucrainei din partea Rusiei ar fi inacceptabilă. În același timp, Scholz a anunțat că politica externă a guvernului german se va concentra pe colaborarea cu ţările democratice, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Scholz şi-a exprimat marţi preocuparea privind mişcările trupelor ruse la frontiera ucraineană. „Este foarte, foarte important ca nimeni să nu treacă prin cărţile de istorie pentru a desena noi frontiere", a declarat Scholz la conferinţa de presă în care partidul său (SPD) a semnat acordul de formare a unei coaliţii de guvernare cu Verzii şi liberalii (FDP).

Scholz urmează să-şi înceapă miercuri mandatul de cancelar după ce va fi ales de Bundestag. Liderul social-democraților germani va conduce o coaliţie din care mai fac parte Verzii şi FDP, care pune capăt unei perioade de 16 ani de guvernare sub bagheta Angelei Merkel. Merkel nu a mai candidat pentru un al cincilea mandat în alegerile din septembrie.

„Trebuie să fie destul de clar că ar fi o situaţie inacceptabilă dacă ar exista o ameninţare la adresa Ucrainei", a adăugat Scholz, accentuând faptul că frontierele nu pot fi încălcate.

Viitorul vicecancelar Robert Habeck, co-preşedinte al Verzilor, a declarat că gazoductul Nord Stream 2, ce urmează să transporte gaz rusesc în Europa ocolind Ucraina, nu a primit încă aprobare şi că discuţiile politice trebuie să continue. În mod tradiţional, Verzii au adoptat o linie mai dură faţă de Rusia, ca şi faţă de China.

Întrebat despre China, Scholz a spus că se va consulta îndeaproape cu partenerii europeni. El a evitat întrebarea privind posibilitatea ca Germania să se alăture boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022.

Preşedintele american Joe Biden urmează să-i comunice lui Vladimir Putin că Rusia riscă sancţiuni economice dure dacă invadează Ucraina, au declarat oficiali americani, în contextul în care mii de militari ruşi sunt masaţi lângă frontiera ucraineană.

Tot marți, Scholz şi-a mai exprimat aprecierea faţă de preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, pentru întărirea comunităţii democratice internaţionale. „Acum este clar ce ne leagă", a declarat el într-o conferinţă de presă, cu o zi înainte de preluarea mandatului de cancelar de la Angela Merkel.

Viitorul şef al executivului de la Berlin a confirmat că prima sa vizită în străinătate o va face la Paris. El a insistat asupra importanţei întăririi Uniunii Europene.

comentarii: