image
Sursa foto: jurnal.md

Cine sunt candidaturile pentru funcția de ambasador în Franța, Austria și Suedia: Un deputat va contesta decizia comisiei

Astăzi Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat trei candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova în trei state. Deputatul Iurie Reniță susține că va contesta decizia Comisiei politică externă și integrare europeană, considerând-o ilegală.

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat astăzi trei candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova. Este vorba de Eugen Revenco, Andrei Galbur și Andrei Popov.

Eugen Revenco va fi ambasador al Republicii Moldova în Franța, Andrei Galbur va fi ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei, iar Andrei Popov – ambasador în Austria.

Deputatul Iurie Reniță susține că va contesta decizia Comisiei politică externă și integrare europeană, considerând-o ilegală.

Din debutul ședinței i-am cerut președintelui comisiei să-mi zică dacă sunt și alte subiecte ce urmează examinate. Deoarece am aflat că, așa cum se procedează tradițional, este pusă la cale trecerea prin formă ilegală a candidaturilor celor trei ambasadori. Subiectul nu a fost inclus în agendă ca să să nu fie prezenți la ședință deputații și mass-media”, a menționat deputatul într-o conferință de presă

Reniță afirmă că noii candidați ar fi numiți pe criterii politice.

Diacov, Dodon și Filip au pus mâna pe pe politica de cadre de la Ministerul de Externe. Un ambasador reprezintă exclusiv interesele statului în țara în care se află. Dar acum dacă nu ești membru de partid, afiliat PSRM sau PD nu ai șanse să ajungi ambasador chiar dacă ai abilități în domeniu”, a adăugat Reniță.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: