image
Sursa foto: Jurnal.md

Slusari, despre citarea fermierilor la Direcția urmărire penală a IGP: „Poliția lui Voicu se răzbună pe fermieri”

Prin deschiderea dosarelor penale și citarea agricultorilor la Direcția generală urmărire penală a Inspectoratului General de Poliție de pe str. Columna 130 din capitală, polițiaîn frunte cu ministrul Pavel Voicu se răzbună pe fermierii care au participat anul trecut la proteste. Opinia aparține vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari.

„Poliția lui Voicu se răzbună pe fermierii care au protestat anul trecut, fiind afectați de seceta fără precedent. Pe fundalul unui haos guvernamental și iresponsabilității colective la nivel central, poliția abuzează și pune pe banda rulantă zeci de dosare penale pe numele unor agricultori activi, care și-au aparat drepturile sale legitime. Azi mai mulți fermieri sunt chemați la Chișinău pentru a fi declarați bănuiți în urma unor dosare penale fabricate la comandă”, menționează Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului, Platforma DA va taxa dur această încercare de a persecuta oamenii care asigură securitatea alimentară a RM.

„Vom sprijini cu toate mijloacele posibile agricultorii atacați de această guvernare necontrolată. Personal declar public că sunt gata să merg în calitate de martor pe toate dosarele inițiate. Rugăm polițiști să nu execute ordine criminale și să țină cont că va trece și aceasta perioada îndelungată de dezmăț politic”, a mai spus Alexandru Slusari.

Amintim că mai mulți agricultori sunt citați la Direcția generală urmărire penală a Inspectoratului General de Poliție de pe str. Columna 130 din capitală. Oamenii au aflat că pe numele lor au fost deschise dosare penale, pe lângă altele, administrative, pentru faptul că au participat la protestele agricultorilor din decembrie 2020. Fermierii sunt revoltați că pe lângă datoriile enorme pe care le au după doi ani de secetă, pe lângă criza financiară, lipsa fertilizanților și a motorinei, statul în loc să-i susțină, îi amendează și în pragul lucrărilor de primăvară îi poartă pe la poliție.

Federația Națională a Fermierilor a anunțat că în cazul în care organele de drept continuă să facă presiuni asupra participanților la protestele din 2020, în pofida stării de urgență și a lucrărilor de primăvară, vor organiza o nouă acțiune de protest.

Amintim că la protestul agricultorilor din anul 2020 au participat fermieri din 14 raioane. Atunci, după o vară secetoasă, în care oamenii au suferit pierderi uriașe, unele culturi fiind compromise în proporție de 100%, în loc să subvenționeze agricultorii, Guvernul a decis să majoreze cota TVA de la 8 la 12 la sută.

Protestele agricultorilor au început vara, apoi s-au intensificat în decembrie, când aceștia au decis să-și aducă tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar la 16 decembrie au mers în fața Parlamentului. Altercațiile dintre agricultori și polițiști s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii Parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului, iar poliția a recurs la gaze lacrimogene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: