image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Dezbateri din cauza majorării salariilor deputaților: „Merită mai mult decât profesorii?”; Explicația șefului de la Finanțe

Majorarea salariilor deputaților, pe lângă cele ale tuturor bugetarilor, a provocat dezbateri în Parlament. Deputații din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor s-au arătat nemulțumiți că vor beneficia de creșteri salariale mai mari decât ale altor bugetari. În replică, ministrul Finanțelor le-a spus socialiștilor că au putut să modifice legea privind clasele de salarizare în momentul în care erau la guvernare.

Potrivit proiectului Bugetului de stat pentru 2022, în baza majorării valorii de referință, vor crește salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv a deputaților.

„La pedagogi se va majora cu circa 5,6%, la bieții deputați cu 7,7%, iar la Președinție cu 9,6%. Considerați că deputații și Președinția merită mai mult decât profesorii?”, a întrebat deputata BCS Adela Răileanu.

Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, întrucât deputații au o clasă de salarizare superioară, această creștere de salariu este mai mare la deputați, față de cei care aparțin unei clase inferioare de salarizare.

„Legea care face această ierarhie în sistemul de salarizare a fost aprobată câțiva ani în urmă. Dacă considerați că trebuie să punem deputații jos în ierarhie, ați putut face asta și anul trecut, dar nu am văzut asemenea inițiative. Dacă vreți ca un deputat să trăiască din venituri necunoscute, las să aibă salariul zero. Fiecare om are familie. Ați putut să rezolvați această problemă în anii precedenți. E un populism ieftin. Dacă cineva crede că puteți aduce oameni la salarii de 3-5 mii de lei sau gratis, e o cale de a distruge țara. Dați să fim onești”, a menționat șeful de la Finanțe.

Precizăm că, pentru 2022, valoarea de referinţă pentru întregul sistem de salarizare a bugetarilor a fost majorată cu 100 de lei, ceea se înseamnă o creştere modestă a tuturor salariilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: