image
Sursa foto: Report.md

Peter Michalko: „Suntem atenți la standarde, democrație și statul de drept, care sunt și angajamente ale Republicii Moldova”

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, consideră că este în mâinile forțelor politice din Republica Moldova decizia cum vor continua procesul politic mai departe în baza rezultatelor alegerilor.

„Nu suntem noi implicați și nu suntem noi participanți la acest proces care trebuie să ducă la formarea Guvernului nou. Este în mâinile forțelor politice din Moldova, iar, în ceea ce privește UE, noi nu avem preferințe bazate pe persoane sau forțe politice concrete. Relațiile noastre cu Republica Moldova sunt construite pe dialogul nostru cu autoritățile, care se bazează pe alegeri și cu un Guvern care este rezultat al scrutinului, precum și pe agenda pe care o avem împreună cu Republica Moldova în cadrul care este bazat pe Acordul de Asociere”, a declarat Peter Michalko la postul public de televiziune, transmite IPN.

Totodată, oficialul european spune că UE este atentă la angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova. Aceste angajamente țin de standarde democratice, statul de drept, dezvoltarea economică, cooperare comercială, pe reforme care trebuie să aibă loc pentru că ele sunt importante pentru ca viața cetățenilor să fie mai bună.

Peter Michalko susține că pentru UE este important să existe un Guvern care va avea în program îndeplinirea Acordului de Asociere. „Nu suntem noi cei care putem să ne exprimăm concret, nu intrăm în politica internă. Dar suntem atenți la standarde, democrație și statul de drept, care sunt și angajamente ale Republicii Moldova”, a afirmat șeful Delegației UE.

Potrivit lui, raportul Misiunii internaționale privind alegerile parlamentare arată că acestea au fost competitive și, în general, drepturile au fost respectate, dar acest raport trebuie citit în întregime. El vorbește despre mai multe nereguli care au avut loc – afirmații despre presiuni asupra angajaților publici, despre indicații de cumpărare a voturilor și despre alte probleme ce țin, inclusiv, de accesul la mass-media.

„Înainte de aceste alegeri, în contextul schimbării Codului electoral, și Comisia de la Veneția, și OSCE au făcut o listă de recomandări din care nu toate au fost luate în vedere. Și ele au evidențiat probleme, care în mare parte s-au și confirmat în timpul alegerilor”, a spus oficialul european.

Despre faptul că mai mulți alegători din stânga Nistrului au fost transportați organizat la urnele de vot, ambasadorul UE la Chișinău spune că OSCE, în acest caz, vorbește despre indicații puternice de cumpărare a voturilor. „Autoritățile trebuie să investigheze aceste indicații și, pentru viitor, aceste slăbiciuni, potențiale nereguli trebuie să fie prevenite”, consideră Peter Michalko.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: