image
Sursa foto: Jurnal.md

(DOC) România și Ucraina propun RM reluarea circulației trenurilor; Slusari: „CFM refuză, e sabotaj sau incompetență?”

Autoritățile de la București și cele de la Kiev propun întreprinderii Calea Ferată din Moldova reluarea circulației trenurilor internaționale.

Într-o scrisoare expediată directorului CFM, Oleg Tofilat, „CFR Călători” din România solicită comunicarea în scurt timp propunerile pentru circulația trenurilor dintre Chișinău și București și Ugheni și Iași.

„În situația în care nu vom primi răspuns din partea dumneavoastră, suntem împosibilitatea de a solicita capacitate de infrastructură la administratorul infrastructurii feroviare din România, ca urmare trenurile nu vor fi planificate în planul de mers tren 2021-2022”, se spune în demersul „CFR Călători”.

Și „Căile Ferate Ucrainene” propun reluarea circulației trenului dintre Chișinău și Odesa începând cu 12 august, în condițiile în care restricțiile legate de pandemie au fost relaxate.

„Direcția Chișinău-Odesa-Chișinău era una din cele mai rentabile pentru Calea Ferată Moldova în perioada de vară. Însă CFM refuză restabilirea circulației internaționale, motivănd acest lucru prin faptul că vagoanele sunt în stare deplarabilă. Adică, pentru majorarea semnificativă a veniturilor întreprinderii strategice nu este posibil de reparat 20 de vagoane. Macar din banii împrumutați, în baza unui plan concret și real de restabilire a circulației. În schimb, mii de angajați, care de 6 luni nu primesc salarii, sunt trimiși la bănci după credite”, a comentat fostul deputat de la Platformei DA, Alexandru Slusari.

Ex-vicepreședintele Parlamentului a menționat că situația de la CFM trebuie discutată urgent la prima ședință a viitorului Guvern.

„Ce se întâmplă la Calea Ferată? Sabotaj, incompetență sau interes pecuniar de a falimenta entitatea strategică? În orice caz e nevoie ca urgent, la una din primele ședințe a noului executiv, să fie dezbătut subiectul CFM, inclusiv problema respectivă”, a mai spus Slusari.

Reamintim că circulația trenurilor internaționale a fost sistată în 2020 din cauza pandemiei.

cfrcfr
cfrcfr

Noutăţile partenerilor

comentarii: