image
Sursa foto: Jurnal TV

A revenit acasă după 21 de ani în Italia; Povestea tânărului care a adus atmosfera italiană în centrul Chișinăului (VIDEO)

După 21 de ani trăiți în Italia a decis să revină în Moldova. Vorbim despre Sergiu Mândru, un tânăr care a decis să mai dea o șansă țării din care a plecat și a deschis aici, acasă, un local cu atmosfera din peninsulă. Până să descoperiți ce bunătăți a adus Sergiu din Italia și cum le combină cu vinurile de acasă, aflați de ce a ales să plece din țară, cum a petrecut cele două decenii în Italia, și mai ales, de cât curaj este nevoie ca să revii acasă și să te aventurezi în lumea antreprenoriatului.

Străduțele pitorești, localurile și mâncarea bună sunt câteva detalii pentru care italienii sunt cunoscuți în întreagă lumea. Această lume Sergiu a cunoscut-o datorită părinților săi, care la sfârșitul anilor '90 au emigrat pentru a putea face față greutăților din Moldova. După ce a absolvit liceul din Chișinău, tânărul i-a urmat în Italia împreună cu fratele său. În perioada în care a plecat tatăl lor, era foarte complicat, dacă nu chiar imposibil pentru unii, să ajungă într-o țară europeană. Greutățile au început imediat ce a ajuns în Italia. Tatăl său a trebuit să caute un loc de muncă, dar și loc de trai. Câțiva ani mai târziu a plecat și mama sa.

La începutul anilor 2000, Sergiu a ajuns în Italia, unde a descoperit o țară total diferită de Moldova. Deși era după absolvirea liceului și nu cunoștea limba, s-a integrat repede fiindcă și-a găsit un loc de muncă pe placul lui. Talentul de a se adapta la schimbări și a lega relații l-a ajutat să treacă mai ușor peste provocări. Domeniul în care a început să activeze în Italia i-a oferit ocazia să descopere cultura și tradițiile acestei țări.

De la orașe străvechi pe creste înalte, până la vinuri fine și pizza tradițională, Italia este o țară care poate fi explorată ani de zile, fără să vezi același loc de două ori. Dovadă este și numărul mare de turiști. În 2018, Italia a avut peste 62 de milioane de vizitatori internaționali, ceea o pune pe locul cinci în topul celor mai vizitate țări din lume. Cunoscută pentru arhitectură, modă, vinuri, bucătărie, industria auto, fotbal și multe altele, Italia se regăseşte în topul ţărilor care trebuie vizitate măcar o dată. Italia are 51 de situri patrimoniale atestate de UNESCO. Contribuţia acestei ţări europene este uriașă.

Sergiu a adunat experiențe, lecții de viață și multe cunoștințe, iar după două decenii, a decis să revină în Moldova. Se numără printre cei care nu-și țin visele într-un sertar, ci le transformă în realitate. Așa a ajuns să investească în propriul lui local, acasă. Aici, fiecare detaliu vorbește despre pasiunea și dragostea pentru ceea ce face. Recunoaște că a făcut cale lungă până la ideea de a reveni la acțiune.

A știut că pentru a începe o afacere acasă va avea nevoie de resurse financiare. Sergiu a revenit într-o perioadă complicată pentru întreaga lume, însă nici asta nu l-a oprit. Spune că a găsit combinația ideală între produsele din Italia și vinurile de acasă. Colaborează cu micii producători de vinuri, iar bunătățile le aduce chiar din peninsulă. Își dorește ca moldovenii din țară să se poată delecta cu produse autentice din Italia. Fiecare produs care ajunge în local îl alege chiar el.

Italienii sunt cunoscuţi pentru reţetele lor, iar mâncărurile pe care le fac au schimbat pentru totdeauna înfățișarea gastronomică la nivel mondial. Bucătăria italiană este una din cele mai cunoscute din lume şi a influenţat cultura culinară a multor ţări. Reţetele lor sunt atât de abundente încât diferă de la un oraş la altul. Fiecare zonă are o anumită reţetă de paste sau sos, aşa cum fiecare preferă un alt tip de brânză sau un alt vin. Italia este probabil ţara cu cea mai variată bucătărie pentru că se bucură şi de o istorie plină. Iar pentru cei care vor să se delecteze cu ceva nou și diferit pot găsi ceva pe gustul lor, chiar în localul lui Sergiu. Clienții care ajung în acest local au ocazia să improvizeze și să aleagă produse după gustul lor.

Nu este ușor să revii în Moldova și să începi viața de la zero. Sergiu Mîndru se numără printre cei care cred și vor să schimbe lucrurile acasă. Pentru asta, a început prin propriul lui exemplu. O idee savuroasă, care oferă, prin 20 de ani de experiență, o farfurie cu bucate savuroase, împreună cu îndemnul sănătos de a avea poftă... de mâncare, de schimbare și de viață.

Noutăţile partenerilor

comentarii: