image
Sursa foto: jurnal.md

Ultimatumul lui Igor Dodon pentru Maia Sandu expiră astăzi; „Nu are pârghii legale de a face ceva” // VIDEO

Astăzi expiră ultimatumul pe care Igor Dodon i l-a înaintat președintelui Maia Sandu. Liderul PSRM i-a cerut să semneze până la 9 martie decretul privind desemnarea candidatului la funcția de premier.

în opinia experților, dar și a opoziției, Igor Dodon nu are spațiu de manevră decât organizarea unui referendum împotriva președintelui.

„Curtea Constituțională deja a venit cu un răspuns clar ce pot ei face atunci când consideră că acțiunile președintelui nu sunt constituționale. Alte modalități legale decât referendumul nu există. Nu cred că are pârghii legale și constituționale de a reacționa cumva”, a menționat deputatul PAS Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

În opinia expertului în drept constituțional, Alexandru Arseni, acțiunile lui Igor Dodon sunt ilegale.

„Domnul Dodon în calitate de cine a făcut această declarație? La partid poate face declarații câte vrea. El nu are niciun statut, aici poate fi aplicat articolul privind amestecul în exercitarea funcțiilor constituționale, ingerința în funcționarea mecanismului de stat, fapt care cade sub incidența Codului Penal. Denotă dorința de a se menține la putere. De acest ultimatum să se ocupe procurorul general”, a declarat Arsene.

„Dodon poate nu a sesizat că există o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că o suspendare pentru 5 minute deja nu mai este posibilă. Și atunci e o singură soluție - referendumul”, a spus deputatul Platformei DA Ion Terguță.

În opinia politologului Dionis Cenușa, Dodon mizează pe organizarea protestelor sau a unei campanii de dezinformare împotriva Maiei Sandu.

„Unul dintre mesajele ascunse ale lui Igor Dodon este că, în mod ideal, ar fi foarte bucuros să scoată oamenii în stradă, dar el a criticat-o pe Maia Sandu și pe alții care au vorbit de organizarea de proteste, astfel ca Parlamentul să se autodizolve. Acum, dacă nu sunt organizate proteste care nu sunt indicate epideomologic, rămâne presiunea prin spațiul public. Asta înseamnă intensificarea dezinformării care este activă împotriva Președinției, a conflictelor dintre Găgăuzia și regiunea transnistreană și autoritățile de la Chișinău. Deci tot felul de tentative de a deteriora imaginea Maiei Sandu”, a spus politologul Dionis Cenușa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: