image
Sursa foto: inforesist.org

Igor Munteanu: Ceaus a judecat cazuri foarte sensibile, inclusiv ale unor persoane apropiate de Ianukovici

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, răpit din centrul capitalei și dus într-o direcție necunoscută, a judecat cauze foarte sensibile, inclusiv dosare care vizau persoane apropiate fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, afirmă deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

„Sunt câteva lucruri care trebuie menționate în cazul judecătorului Ceaus. Indiferent de reputația lui îndoielnică cu privire la mită, el a judecat niște cazuri foarte sensibile, inclusiv a unor persoante apropiate de fostul președinte Ianukovici. A judecat de asemenea niște cauze legate de grupurile radicalizate care au participat activ la război. Era cumva o chestiune de onoare a acestor grupuri militarizate din Ucraina de a-l recupera”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

În opinia legislatorului, acest caz de răpire este o palmă pe obrazul serviciilor speciale, iar persoanele responsabile ar trebui să fie trase la răspundere.

„Cum s-a întâmplat aceste lucruri, nu știm: a existat complicitate, înțelegere sau e o răpire prin intermediul unor gangsteri? Dar faptul că de sub nasul celor care ar fi trebuit să-i apere drepturile este una dintre cele mai răsunătoare palme pe obrazul serviciilor speciale, al justiției, al Ministerului de Interne. Tot așa profesorii turci au cerut protecție din partea statului, pentru că ei știau ce-i așteaptă în Turcia”, a mai spus Igor Munteanu.

Reamintim că Nicolai Ceaus a fost răpit, pe 3 aprilie, de un grup înarmat de persoane în centrul Chișinăului.

Judecătorul ucrainean se afla în Republica Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită, în valoare de 150 de mii de dolari. El a fost dat în urmărire națională și internațională. În 2017, Ceaus a solicitat autorităților de la Chișinău să-i fie acordat statut de refugiat politic, însă a primit refuz. În țara sa de origine el riscă de la 8 la 12 ani de închisoare.

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză penală pe faptul răpirii lui Nicolai Ceaus. Ministrul interimar de Interne, Pavel Voicu, a anunțat că au fost identificate trei automobile, care au fost utilizate în răpirea judecătorului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: