image
Sursa foto: Facebook/Iana Donici

„Vă implorăm să ne ajutați să-l salvăm pe Matei!”; Șansa la viitor a unui băiețel din Chișinău costă 150.000 de dolari

Fiecare copil e ca o rază de soare pentru părinți, iar tot ce își doresc este să fie sănătoși. Cu regret, viața este dură și cruntă pentru unii micuți care de la vârste fragede știu ce înseamnă tratamente dureroase, spitale, medici și suferință. Matei Donici, la nici trei anișori, se numără printre copiii care nu se pot bucura pe deplin de copilărie.

La doar 1 an și o lună, i-a fost pus diagnosticul de paralizie cerebrală, tetrapareză spastică, hidrocefalie, retard psiho-motor sever. Mama micuțului, Iana Donici, a acceptat să vorbească despre experiența dramatică prin care trece împreună cu toată familia și suma colosală de peste 150.000 de dolari de care are nevoie pentru tratament.

S-a născut la termen de 38 de săptămâni pe cale naturală, cântărind 3.390 kg. A fost o naștere rapidă, însă mult prea dificilă pentru Matei. Nu a avut nevoie de ventilație mecanică, dar a avut de suferit la cap în timpul nașterii, hemoragie intraverticulară de grad I. După multe vizite petrecute la diverși specialiști din țară și analize efectuate, așa și nu a fost depistată problema de bază pe care o avea, însă medicii ne confirmau că e un copil sănătos și că totul este în regulă cu el. Însă noi, ca părinți, observam pe parcursul creșterii lui multe momente care erau greu înțelese, dar și evidențiate, vedeam cum copilul nostru suferă și rămâne în urmă cu dezvoltarea”, a spus mama lui Matei.

După multe căutări și recomandări, au plecat la Moscova pentru a găsi răspunsuri la întrebările care îi măcinau. Acolo, micuțul Matei a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală, tetrapareză spastică, hidrocefalie, retard psiho-motor sever.

Au urmat apoi 2,5 luni de reabilitare intensivă la Moscova, zilnic câte 4 ore de reabilitare și cu multe provocări atât pentru Matei, cât și pentru noi. Acest tratament de reabilitare a fost din resurse financiare proprii și au fost cheltuieli extrem de mari, însă el a reușit să dobândească o abilitate nouă și anume de a se rostogoli, ceea ce nu putea face înainte de plecare. Am făcut posibilul și imposibilul să mai reușim să ajungem încă o dată la Moscova, pentru a-i oferi o șansă lui Matei de a avea o copilărie frumoasă și nu atât de diferită față de alți copii, și desigur în speranța de a putea merge.

Al 2-lea curs de reabilitare intensivă la Moscova a durat o lună, după care Matei a devenit mai interesat la tot ce vedea și ce se întâmpla în jur și a început sa gângurească mult mai des”, a adăugat Iana Donici.

Momentul în care au aflat că Matei are cea mai gravă formă de paralizie cerebrală a însemnat un univers prăbușit pentru părinți. Iana spune că ceea ce au trăit atunci a fost o durere sufletească profundă, dar pentru binele micuțului au ales să accepte situația și să lupte alături de el, pentru a-i oferi șansa la o viață normală.

Am trăit în acest timp nenumărate experiențe care ne-au dus la marginea agoniei. Independența la un copil cu dizabilități motorice grave este doar un vis. Pentru noi este un vis la care sperăm și care, din păcate, costă scump. Nu am știut ce înseamnă dizabilitatea până acum aproape 3 ani, de când am aflat diagnosticul propriului copil. Este foarte dureros și chiar o traumă inițial, însă, pentru binele ambilor copii pe care îi avem, dar mai ales pentru binele lui Matei, am ales să-i acceptăm, să îmbrățișăm viața așa cum ne-a fost dată și să o iubim”, a mai spus Iana Donici.

Matei Donici, diagnosticat cu paralizie cerebralăMatei Donici, diagnosticat cu paralizie cerebrală

Fiecare zi e o adevărată provocare pentru Matei. Luptă și practică diverse terapii la noi în țară, pentru a câștiga noi mișcări și pentru a depăși limitele pe care paralizia cerebrală i le impune.

Noi luptăm neîncetat pentru zâmbetul lui, luptăm pentru ca el să reușească să stea pe șezute, să își poată duce lingurița la gură și să mănânce. Sunt lucruri atât de simple, însă Matei trebuie să lupte din greu pentru ele. E nedrept să duci o luptă inegală cu acest diagnostic crunt și să depinzi de atâția bani. Datorită oamenilor minunați care ne susțin și care îi oferă o șansă în plus la viață lui Matei, astăzi am ajuns la 23.500 de dolari colectați din suma necesară tratamentului de care are atâta nevoie copilul nostru. Pentru toate reabilitările și tratamentele pentru Matei care au fost efectuate până acum în țară, dar și cele din afara țării, ne-am străduit și am reușit cu forțe proprii să le facem față, chiar dacă în timp a devenit prea dificil pentru noi”, susține Iana Donici.

Cât costă viața lui Matei? Peste 150.000 de dolari, o suma colosală pentru familia Donici. Cât ne costă să fim oameni? Mai nimic. Fiecare poate face o donație cât de mică pentru a-i oferi o nouă șansă micuțului.

Pentru această intervenție chirurgicală, Rizotomia Dorsală Selectivă, în America, și toate reabilitările din Rusia care sunt absolut necesare copilului nostru, suma pusă pe acest tratament este peste puterile noastre financiare și, din păcate, nu putem continua fără ajutor. Am evitat să apelam la oameni, pentru că fiecare are propriile probleme, dar nu avem altă soluție. Vrem să-l vedem pe Matei fericit alături de noi, alături de frățiorul său, să se poată bucura de o copilărie și o viață normală și să fie plin de recunoștință față de cei ce l-au salvat”, a mai spus mama băiatului.

Intervenția chirurgicală numită Rizotomia Dorsală Selectivă poate reduce permanent spasticitatea şi poate îmbunătăţi activităţile motorii, dar este foarte important ca să fie realizată de la o vârstă cât mai fragedă. Aceasta i-ar oferi lui Matei o șansă la o viață mai bună. Însă până a ajunge la această operația lui Matei i se recomandă să facă intervenția chirurgicală în Chișinău și anume Miofibrotomia subcutanată pe mai multe etape, după metoda Prof. ULZIBAT.

Ne bucurăm că am devenit în timp o voce pentru părinții care au copii cu paralizie cerebrală și care sunt în culmea disperării. Există tratament salvator pentru acest diagnostic. Credem cu tărie că minunile se află în fiecare din noi și doar împreună, cu puterea lumii, vom reuși, iar Matei va ieși victorios din lupta cu acest diagnostic crunt. Aveți grijă de sănătatea voastră și savurați din plin clipele petrecute alături de cei dragi”, spune Iana Donici.

Și tu poți fi îngerul lui Matei, donând atât cât poți. Cei care doresc să ofere o mână de ajutor, pot dona aici.

Iana DoniciIana Donici

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: