image
Sursa foto: azernews.az

Cresc șansele unui acord de gaze cu Azerbaijanul în regiune; Italia, Grecia, Bulgaria, România și RM, printre solicitanți

Mai multe state din Europa, printre care și țara vecină, România, negociază livrări de gaze din Azerbaijan. Despre aceasta a comunicat în cadrul unei reuniuni de lucru a comisiei interguvernamentale Azerbaijan-România ministrul adjunct azer al Energiei Kamal Abbasov, relatează IPN cu referire la media din Baku.

Diverse proiecte energetice se află în atenția unor companii azere și românești, după ce la 31 decembrie 2020, pentru prima dată în istorie, Azerbaijanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conductele Coridorul sudic al gazelor.

Cu acces direct la piața europeană, Azerbaijanul și-a diversificat oportunitățile de export. Conducta Transadriatică (TAP), care este partea europeană a Coridorului sudic al gazelor, va furniza anual opt miliarde de metri cubi de gaz Italiei și un miliard de metri cubi de gaze Greciei și Bulgariei.

Și Republica Moldova întreprinde eforturi de procurare a energiei azere. La începutul anului Andrei Spînu, vicepremier și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a participat la cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc la Baku.

În marja reuniunii, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică, Parviz Shahbazov, care a remarcat că țara sa dispune de potențialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere și pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze.

Noutăţile partenerilor

comentarii: