image
Sursa foto: CNN

Scenarii în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina; Analiză CNN: „Cel mai bun moment pentru această acțiune este iarna”

Rusia poate începe oricând atacul asupra Ucrainei, a avertizat Casa Albă. Mișcările de noi trupe către vest, oficial pentru exerciții comune cu Belarus, nu fac decât să agraveze tensiunile, a mai spus administrația Biden. Experții spun că perioada de iarnă este cel mai bun moment pentru un atac, deoarece pământul este înghețat și tare, ideal pentru tancuri și alte vehicule.

Americanii rămân convinși că există și o soluție diplomatică. Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns în această dimineață la Kiev și i-a asigurat pe ucraineni de sprijin. Va merge apoi la Berlin și după la Geneva, ca să se vadă cu omologul lui rus, Serghei Lavrov.

Liderii la Moscova și Minsk continuă să nege că pregătesc o ofensivă. Dar experții spun că perioada de iarnă este cel mai bun moment pentru un atac, deoarece pământul este înghețat și tare, ideal pentru tancuri și alte vehicule, transmite Digi24.

Jen Psaki - purtător de cuvânt al Casei Albe: „Părerea noastră este că ne confruntăm cu o situație extrem de periculoasă. În acest moment, Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina”.

Alexander Fomin - adjunctului ministrului rus al Apărării: „Vom exersa acțiuni comune în mai multe scenarii de respingere a unor amenințări și de stabilizare în zona de frontieră a Statului Unional (n.red. Rusia și Belarus)”.

Tim Marshall – jurnalist: „De la Marea Baltică și până la Carpați, e teren plat. Prin această zonă au trecut Napolen și francezii, Hitler și germanii, plus mulți alții, care au invadat Rusia din această direcție. Asta agită foarte mult Rusia. De aceea, încearcă să umple acest spațiu prin ocuparea lui. Sau, dacă nu poate, acolo unde zona devine mai lată, vrea să domine.

Dacă va fi o invazie, se va întâmpla unul dintre următoarele patru scenarii. Ocuparea și anexarea completă a regiunii Donbas. Pasul următor ar fi un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile.

Următorul nivel ar fi un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraș rusofon, anexarea zonei de coastă și ruperea Ucrainei de Marea Neagră.

Cel mai ambițios plan, care vine după toate scenariile anteriore, este să muți soldați în Belarus, o țară prietenoasă cu Rusia, și avansezi din Belarus, spre sud, prin mlaștinile Pripet, care sunt înghețate iarna, și încercuiești capitala Ucrainei, Kiev. Cel mai bun moment pentru această acțiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat iar diviziile mecanizate au nevoie de teren dur, înghețat”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: