image
Sursa foto: Reuters

LIVE TEXT: A doua zi de război în Ucraina

Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean. În această dimineață, Vladimir Zelenski a ieșit cu o nouă adresare, exprimându-și regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina. „În această dimineață ne apărăm singuri țara. Ca și ieri, cele mai puternice forțe ale lumii privesc de departe. A fost Rusia convinsă de sancțiunile de ieri? Auzim pe cerul nostru și vedem pe pământul nostru că acest lucru nu a fost suficient”, a spus Zelenski.

UPDATE 00:54 // Zelenski: „Noaptea aceasta va fi foarte grea - se va produce atacul; Trebuie să rezistăm, nu putem pierde capitala!”

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a venit cu un nou mesaj către ucraineni, în noaptea de vineri spre sâmbătă:

„Noaptea asta va fi cea mai grea. Inamicul va intra în forță. Noaptea vor face asaltul, nu trebuie să dăm capitala! Trebuie să rezistăm în această noapte! Trebuie să rezistăm pe toate fronturile unde dușmanul nostru va încerca mișelește și dur să intre. Pe civili îi rog să meargă în adăposturi. Cei care s-au alăturat deja apărării țării sau pot ajuta apărarea, opriți inamicul oriunde puteți. Dacă chiar și grădinițele sunt un obiectiv acceptabil pentru invadatori, cine sunt ei? Ce fel de război este acesta împotriva copiilor ucraineni?”

UPDATE 23:52 // Premierul român, despre un posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova: „E greu să anticipăm ceea ce ar putea urma”

Premierul român Nicolae Ciucă a vizitat vineri seara punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Siret. Acesta a fost întrebat despre temerile că, după Ucraina, Rusia ar putea ataca Republica Moldova. Premierul nu a exclus această posibilitate, referindu-se doar la garanțiile de securitate pe care le are România.

UPDATE 22:29 // Proteste masive în Georgia, față de invazia rusă în Ucraina

Proteste de amploare în Georgia față de războiul declanșat de Rusia. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi, Georgia. Oamenii s-au mobilizat pentru a susţine Ucraina şi protestează faţă de decizia lui Putin de a intra cu armata în această ţară. Au avut loc manifestații și la Dublin, Roma, Sankt Petersburg.

tabula.getabula.ge

UPDATE 21:55 // Refugiații din Ucraina au găsit în Moldova un sprijin peste așteptări

Mii de moldoveni s-au mobilizat să ajute în aceste zile refugiații din Ucraina cu donații și servicii. Oamenii au creat pe rețelele sociale grupuri unde sunt anunțate oferte de cazare gratuită, mâncare și transport ucrainenilor care au fugit de război. „Nu am crezut că basarabenii noștri pot fi atât de solidari cu poporul ucrainean. Nici ei nu s-au așteptat, unii au și plâns când s-au trezit înconjurați de atâția Oameni”, relatează de la vama Palanca fotoreporterul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu.

UPDATE 21:00 // UE și Marea Britanie au decis să înghețe activele lui Putin și Lavrov; Cei doi intră pentru prima dată pe lista de sancțiuni

Șeful diplomației europene, Josep Borrell: „Permiteți-mi să semnalez că singurii lideri din lume care sunt sancționați de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukașenko din Belarus și acum Putin din Rusia”, a spus el.

UPDATE 19:46 // Talibanii se declară îngrijorați de situația din Ucraina și cer rezolvarea crizei „prin dialog și mijloace pașnice”

Talibanii aflați la guvernare în Afganistan fac apel la dialog în Ucraina și cer celor două părți implicate, Rusia și Ucraina, să rezolve conflictul pe cale pașnică.

UPDATE 19:04 // „Noi suntem aici. Suntem la Kiev. Apărăm Ucraina”, a declarat Vladimir Zelinski într-un video postat recent pe pagina sa oficială.

jurnal.md

UPDATE 18:52 // Rusia, exclusă și de la Eurovision: „Ar aduce dezonoare concursului”

„Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei înregistrări rusești în concursul din acest an ar aduce dezonoare concursului”, se spune în comunicatul publicat pe site-ul oficial al Eurovision Song Contest.

UPDATE 18:46 // Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, a anunțat premierul italian, referindu-se la decizia Consiliului Europei. Țara rămâne membru al organizației și parte la convențiile acesteia, a declarat Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei într-un comunicat, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 18:31 // Liderii UE, șocați după ultima convorbire cu Zelenski: „Ar putea să nu mai fie în viață în următoarele 48 de ore”

Liderii europeni au rămas șocați după ultima convorbire video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care li s-a adresat ca și cum și-ar fi luat adio de la ei, a declarat vineri premierul bulgar Kiril Petkov.

„A fost o discuție foarte emoționantă. Președintele Zelenski, care era într-un buncăr, a apărut și ne-a spus: Nu știu dacă o să vă mai văd vreodată, pentru că sunt pe lista de ținte (a Rusiei). Te cutremuri, pentru că omul ăsta, care cere ajutor și sprijin, ar putea să nu mai fie în viață în următoarele 48 de ore. Ne-a zguduit pe toți, pentru că una e să vezi victima ca statistici la televizor și alta e să te uiți în ochii cuiva pentru care supraviețuirea e o chestiune de ore”, a declarat Kiril Petkov într-o discuție cu jurnaliștii.

UPDATE 17:18 // Putin le cere militarilor ucraineni să întoarcă armele împotriva propriului guvern

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut militarilor ucraineni să întoarcă armele împotriva propriului guvern. El a reluat acuzațiile false că autoritățile din Ucraina ar fi „narcomani” și „neonaziști”.

„Încă o dată mă adresez soldaților din armata ucraineană. Nu permiteți neonaziștilor să folosească copiii voștri, soțiile voastre, bătrânii voștri ca pe niște scuturi vii. Luați puterea în mâinile voastre. Noi cu voi ne vom înțelege mult mai bine decât cu această șleahtă de narcomani și neonaziști care s-a aciuat în Kiev și a luat ostatic întreg poporul ucrainean”, a spus Putin într-un discurs după reuniunea Consiliului de Securitate.

UPDATE 17:02 // Imagini dramatice cu un bărbat din Ucraina, care plânge în hohote când se desparte de fiica lui pe care o trimite departe de război

Clipul cu un tată care plânge în hohote în timp ce își strânge în brațe fiica a devenit viral pe internet. „Totul este bine, nu-ți face griji! Te iubesc!”, îi spune el, în timp ce izbucnește în lacrimi. Fetița plânge și ea, iar lângă ei doi mama pare paralizată de durere.

UPDATE 16:44 // Rusia se declară dispusă să discute la Minsk neutralitatea Ucrainei: Care sunt condițiile Moscovei

Rusia este gata să trimită diplomați la Minsk pentru discuții cu Ucraina, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a spus că că Vladimir Putin este gata să trimită oficiali de la Kremlin și de la ministerele apărării și de externe în capitala bielorusă, pentru a discuta „neutralitatea Ucrainei”, adăugând că „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei sunt o parte esențială a statutului de neutralitate.

UPDATE 16:05 // UE vrea să înghețe conturile lui Vladimir Putin și ministrului său de externe, în a treia rundă de sancțiuni

UE se pregătește să înghețe activele lui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe Serghei Lavrov, în a treia rundă de sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei pentru invazia în Ucraina. Miniștrii de externe plănuiesc să aprobe pachetul de sancțiuni vineri după-amiază. Putin și Lavrov nu vor fi, totuși, supuși unor interdicții de călătorie, dorința UE fiind de a menține deschise posibilitățile unor negocieri diplomatice.

UPDATE 15:29 // Forțele Armate Ucrainene au intrat în Kiev ca să asigure apărarea orașului

Forțele Armate Ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra orașul și a opune rezistență trupelor de ocupație, anunță consilierul ministrului de Interne de la Kiev. El a îndemnat populația să nu filmeze și să nu fotografieze deplasarea tehnicii și a trupelor militare.

UPDATE 14:34 // O navă sub pavilionul Republicii Moldova, lovită de un obuz

Agenția Navală a Republicii Moldova informează că astăzi, nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610, nava de tip Chemical Tanker, sub pavilionul Republicii Moldova, fiind în apele neutre din Marea Neagră, a fost lovită de un obuz. La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare.

UPDATE 14:05 // Ministerul Finanțelor și Primăria Chișinău au deschis conturi bancare pentru donații în sprijinul refugiaților din Ucraina

Agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro. Mijloacele financiare acumulate vor fi destinate furnizării asistenței umanitare cetățenilor Ucrainei, afectați de război.

UPDATE 13:40 // Zelenski a lansat un apel către Putin: „Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea oamenilor”

„Se desfășoară lupte în toată Ucraina. Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea oamenilor."

UPDATE 12:53 // Tancurile rusești care se îndreaptă spre Kiev poartă steagul URSS cu secera și ciocanul

UPDATE 12:47 // Un militar ucrainean s-a aruncat în aer cu tot cu pod pentru a stopa o coloană de tancuri rusești

Un tânăr inginer ucrainean, din cadrul batalionului de pușcași ai marinei din Ucraina, Vitaliy Skakun, s-a aruncat în aer cu tot cu un pod pentru a opri o coloană de tancuri rusești. Tânărul s-a oferit să mineze podul Gheniceschi din preajma peninsulei Crimeea. A montat explozibilul, dar nu a avut suficient timp ca să se retragă, anunță statul major al Forțelor Armate din Ucraina.

facebook.com/UkrainianLandForcesfacebook.com/UkrainianLandForces

UPDATE 12:22 // Zelenski sună liderii occidentali să le ceară sprijinul

Vladimir Zelenski a lansat un apel în care cere ajutor pentru apărarea Kievului, sancțiuni și exercitarea de presiuni asupra Rusiei. Totodată, el a vorbit și cu alți lideri europeni, în timp ce armata rusă încearcă să ocupe capitala Ucrainei.

UPDATE 11:55 // Nivelul de radiații la Cernobâl a crescut de 20 de ori, după ce un număr mare de blindate rusești a tranzitat zona spre Kiev

Senzorii de radioactivitate din zonă, încă funcționali, confirmă o creștere de aproximativ 20 de ori a nivelului de radiații, dar valorile nu sunt îngrijorătoare. Motivele creșterii nu sunt cunoscute. Există teorii privind răscolirea solului (contaminat de catastrofa nucleară care a avut loc în 1986) din cauza trecerii vehiculelor grele și a elicopterelor, dar și a luptelor din zonă.

UPDATE 11:41 // Vedeți aici un FOTOREPORTAJ de la Palanca, unde situația e diferită față de ieri. Refugiații care vor să meargă spre Chișinău sunt preluați de autocare chiar de pe teritoriul vămii, unde presa nu are acces.

refugiați ucrainenirefugiați ucraineni

UPDATE 11:20 // Imagini înfricoșătoare la Kiev: Un tanc rusesc a strivit o mașină din mers

Un tanc rusesc a strivit o mașină din mers în orașul Obolon din Kiev. Din fericire, șoferul a supraviețuit. Oamenii au descarcerat cu forțe proprii automobilul.

UPDATE 10:34 // „Navă rusă, du-te dracului”; Înregistrarea audio cu ultimele cuvinte ale polițiștilor ucraineni uciși pe Insula Șerpilor

Toți cei 13 polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor și au murit în timpul bombardamentului de joi vor primi titlul de Erou al Ucrainei. O înregistrare audio cu ultimele lor cuvinte sfidătoare la adresa atacatorilor a fost făcută publică și a stârnit valuri de emoții.

UPDATE 10:33 // Preşedintele Ucrainei rămâne în Kiev, în timp ce invadatorii ruşi se apropie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va rămâne în Kiev, în timp ce trupele sale se luptă cu invadatorii ruşi care avansează spre capitală în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Oficialii americani şi ucraineni spun că Rusia urmăreşte să captureze Kievul şi să răstoarne guvernul, pe care Putin îl consideră o marionetă a Statelor Unite.

UPDATE 10:02 // Imaginile companiei americane Planet arată un val întunecat de fum care se ridică din Baza Aeriană Chuhuiv, care se află în apropierea orașului Kharkiv, Ucraina. Baza aeriană ar fi fost lovită de o rachetă.

CNBCCNBC

UPDATE 9:55 // Circulația trenurilor între Chișinău și Odessa a fost sistată pe un termen nedeterminat

Circulația trenurilor între Chișinău și Odessa a fost sistată pe un termen nedeterminat. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE 9:14 // Semnale de alarmă: În zona Cernobâl, capturată de ruși, s-a înregistrat o creștere a radiațiilor

În zona Cernobâl, care a fost capturată de Putin, s-a înregistrat o creștere a radiațiilor, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina. Excesul de indicatori este fixat la o parte semnificativă a punctelor de observare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: