image
Sursa foto: Unian

Centrala nucleară din Zaporojie, ținta unor noi atacuri; Energoatom: „Nu am putut efectua rotația de personal”

În după-amiaza zilei de astăzi, 11 august, trupele ruse au tras din nou în centrala nucleară Zaporojie și teritoriile din apropierea instalației nucleare. Anunțul a fost făcut de întreprinderea „Energoatom” pe pagina sa de Telegram.

„Astăzi, 11 august, rușii au bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală din Ucraina și Europa. Au fost lansate cinci rachete în zona biroului comandantului uzinei - chiar lângă locul de sudare și depozitare a reziduurilor nucleare. O porțiune nu prea mare de vegetație a luat foc, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit”, se arată în comunicat.

Potrivit autorităților, atacul nu s-a oprit aici.

„Alte cinci rachete au fost lansate în zona stației de pompieri, care se află în apropierea Centralei. Ca urmare a bombardamentelor asupra stației, nu a fost posibilă efectuarea rotației angajaților care urmau să preia tura. Până la urmă, pentru siguranța lucrătorilor din domeniul nuclear, autobuzele cu personalul din schimbul următor au fost întoarse înapoi la Energodar. Până la normalizarea definitivă a situației, vor continua să activeze muncitorii din schimbul precedent", a spus compania.

Energoatom a dat asigurări că situația de la stație este acum sub control.

„Informația, care a fost răspândită de mas-media rusă, că personalul ar fi părăsit stația în panică, este falsă și manipulatoare. Aceasta este și o armă cu care rușii încearcă să distrugă Centrala atomică din Zaporojie, așa că aveți încredere doar în sursele oficiale, ", a subliniat compania.

Propagandiștii ruși au raportat că o porțiune a centralei nucleare din Zaporojie ar fi fost în flăcări. De la ora 17:00, fondul de radiații la centrala nucleară Zaporozhye este de 11-12 microR/h, ceea ce corespunde normelor naturale, a menționat Energoatom.

Amintim că Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse.

Potrivit consilierului președintelui Zelensky, Mihail Podoleak, Centrala prezintă un risc enorm, pentru că rușii aflați acolo sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care-l generează. Potrivit oficialului, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu, întrucât Rusia depozitează muniții pe teritoriul centralei, neînțelegând că acest loc nu este destinat luptelor, a mai spus consilierul.

comentarii: