image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Chicu: Roada din acest an este suficientă pentru consumul intern; Slusari: Cifre eronate

Roada din acest an, deși a fost grav afectată de secetă, este suficientă pentru consumul intern. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Ion Chicu. De celaltă parte, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, îl acuză pe premier că ar opera cu date eronate.

Potrivit informaților prezentate de șeful executivului, agricultorii au recoltat anul acesta circa 620 mii de tone de grâu, iar în medie în Republica Moldova se consumă 350 mii de tone anual. „Avem un potențial de export de 300 mii de tone. Nu există o problemă la momentul actual legată de lipsa de grâu pentru alimentarea populației, cu atât mai mult că avem oferte de grâu din Ucraina, la prețuri comparabile cu cele de până acum”, a precizat Ion Chicu.

Referitor la porumb, potrivit informațiilor preliminare prezentate de premier, au fost recoltate 800 mii de tone, cu un consum anual de 700 de mii de tone. La culturile de floarea soarelui, au fost recoltate în jur de 400 de mii de tone, consumul intern fiind la nivelul acestei cantități.

„În linii mari roada, deși a fost afectată de secetă, va satisface necesitățile consumului intern”, a precizat Ion Chicu.

De celaltă parte, vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari, consideră că premierul operează cu cifre eronate. Acesta susține într-o postare plasată pe pagina sa de facebook că nu poate fi vorba de o recoltă de porumb de 800 mii de tone. „Aproape toți agricultori nu au avut roada de porumb defel în acest an”, menționează deputatul.

Amintim că acum o săptămână premierul a anunțat că Guvernul pregătește un program de asigurare a securității alimentare a Republicii Moldova pentru anul viitor. Unele măsuri ar putea fi implementate începând din această toamnă.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturiii, seceta și înghețurile din primăvara anului 2020 au afectat peste 215 mii de ha de terenuri agricole, în proporție de 25% în regiunea de nord a Republicii Moldova și până la 60-80% în Centru și Sud.

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură recepționează până la 18 septembrie, curent, dosarele pentru acordarea suportului pentru cei care au avut pierderi la culturile de prima grupă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: