image
Sursa foto: jurnal.md

OMS confirmă: „Dexametazona poate salva viața pacienților grav bolnavi de Covid-19!”; Este utilizată și în Republica Moldova

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) aprobă rezultatele studiului clinic inițial din Marea Britanie ce arată că dexametazona, un corticosteroid, poate salva viața pacienți lor bolnavi de COVID-19 în stare critică.

Pentru pacienții ventilați s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ 1/3, iar pentru pacienții care necesită doar oxigen, mortalitatea a fost redusă cu aproximativ 1/5, conform descoperirilor preliminare comunicate către OMS.

Beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19, nu si la pacienții cu o formă mai ușoară a bolii.

„Acesta este primul tratament, așa cum a fost demonstrat, ce reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 ce necesită oxigen sau ventilare asistată a plămânilor. Aceasta este o noutate extraordinară și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroasele spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Dexametazona este un steroid care a fost utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamația într-o serie de afecțiuni, inclusiv tulburări inflamatorii și anumite tipuri de cancer. Acesta este în lista OMS de medicamente esențiale din 1977, în mai multe formulări, și este în prezent disponibil ca medicament generic, accesibil în majoritatea țărilor.

Și în Republica Moldova este utilizat acest preparat la tratarea pacienților bolnavi de Covid-19.

Medicamentul a fost inclus în Protocolul Clinic Național provizoriu infecția COVID-19, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătății nr.336, din 30 martie 2020, și este utilizat în tratamentul formelor grave de COVID-19, la indicația medicului.

„Toate instituțiile au în stoc cantități suficiente de acest preparat pentru a asigura managementul clinic al tuturor pacienților, conform indicațiilor medicale”, a precizat Cristina Stratulat, consilier în comunicare la Ministerul Sănătății.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: