image
Sursa foto: politia.md

Organizația criminală condusă de interlopul moldovean „Patron” și aliații săi, anihilată; 13 moldoveni, reținuți

Interlopul moldovean Ion Gușan, alias Patron, capul unei grupări criminale internaționale, a fost încătușat în România, în baza unui mandat european de arest. S-a întâmplat în urma unei operațiuni de amploare a autorităților de drept din Moldova, România și Franța, de anihilare a organizației criminale conduse de Patron și asociații săi.

Ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigație a IGP, în comun cu procurorii PCCOCS au documentat activitatea criminală a membrilor organizației criminale „Patron”, care își desfășurau activitatea în Moldova, Franța și România.

Sub egida unui grup operațional, la inițiativa Moldovei, Europol a reunit anchetatorii francezi și români care cooperează împreună de o perioadă îndelungată de timp pentru a stabili o strategie comună și pentru a se pregăti pentru faza finală a investigației. În rezultat, au fost efectuate 50 de percheziții în Franța, România și Moldova, în urma cărora au fost arestați 13 cetățeni moldoveni (12 în Franța și unul în România).

politia.md

Gușan alias Patron a fost arestat în România, unde locuiește de mai mulți ani și unde anterior a fost condamnat și la detenție pentru crearea fabricilor clandestine de fabricare a țigaretelor, acestuia fiindu-i acordat rangul de „hoț în lege” în anul 2000, în cadrul structurii de rang al mafiei.

Acesta este anunțat în căutare într-o serie de cazuri importante din Europa. În ceea ce privește perchezițiile din Moldova, urmare a acestora, un membru al organizației criminale din republică a fost audiat de către procurorii PCCOCS.

Anterior membrii acestei organizații criminale și liderul lor au fost documentați și condamnați de autoritățile de drept din Italia în operațiunea „Karakatița”.

Astfel, în urma schimbului de informații dintre autoritățile competente ale Moldovei, Franței și României, începând cu anul 2019 și până în prezent, au avut loc acțiuni de planificare în cadrul ședințelor de la Chișinău, Paris și București, unde în urma acumulării probatoriului, s-a dispus strategia de anihilare a organizației criminale „Patron”.

Au fost documentați membrii grupării implicați și în comiterea mai multor spargeri de case de lux și furturi de accesorii agricole, materiale de construcții, valoarea prejudiciului depășind suma de 500.000 de euro. O parte din mijloacele financiare acumulate erau destinate întreținerii organizației criminale „Patron”.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate 1.700 de cutii de țigări, 520 de kg de tutun și peste 200.000 de euro în numerar, dar și bunuri furate și introduse ilegal în Moldova.

Acest grup era structurat ierarhic și era condus de liderul „Patron”, care a numit „supraveghetori” însărcinați cu coordonarea activităților infracționale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care funcționează în diferite țări.

jurnal.mdjurnal.md

Potrivit surselor Jurnal, unul dintre principalii aliați ai lui Patron este Costel Corduneanu (din dreapta, în foto de mai jos), fost sportiv de performanță, ajuns în ultimii ani cel mai de temut interlop din România, după cum în califică și presa română. Anume el ar conduce activitatea grupării pe teritoriul României.

Aceleași surse spun că printre aliații lui Patron ar fi și Ion Șoltoianu (în stânga, foto de mai jos), tot fost sportiv, eliberat în 2019 înainte de termen după ce a împușcat un fost polițist la o terasă în 2011. Recent acesta a ajuns din nou în vizorul public, după ce a amenințat cu arma un tânăr care-și plimba câinele, în sectorul Botanica din capitală.

jurnal.mdjurnal.md

Poliția Republicii Moldova precizează că deși la Patron a fost arestat pe 19 mai 2022, în România, pe un termen de 24 ore, în baza mandatului european de arest, iar la 20 mai magistrații Curții de Apel București au confirmat arestul și extrădarea acestuia în Franța, interlopul a fost totuși eliberat.

Și asta din motiv că la moment Patron are pe banca acuzațiilor cauza penală în care este condamnat la 14 ani și 8 luni pentru crearea fabricilor clandestine de țigarete și spălare de bani în interesul unui grup criminal și remisă spre rejudecare. Conform legislației, nu este posibilă extrădarea acestuia autorităților franceze, până la adoptarea unei decizii definitive și acesta a fost eliberat.

Operațiunea a fost desfășurată de procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigație a IGP, Jandarmeria Națională din Franța, Poliția Română și Europol.

Noutăţile partenerilor

comentarii: