image
Sursa foto: Jurnal.md

Bugetul de stat pentru 2023, votat în prima lectură; Deficitul depășește suma de 18 miliarde de lei // DOC

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019. Principala lege financiară a statului a trecut cu voturile a 54 de deputați.

În anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat, care va fi de 18,3 miliarde de lei, va fi acoperit din surse interne și externe.

Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, bugetul de stat pentru anul viitor este fundamentat pe o creștere economică de 2% și pe nivelul inflației medii anuale de 15,7%. Totodată, datoria publică se estimează la nivel de 39,7 la sută din Produsul Intern Brut, la finele anului 2023.

Taxa pe valoare adăugată este cea mai importantă sursă de venit, peste jumătate din tot volumul. Intrările din granturi la bugetul de stat în anul viitor se prevăd în mărime de 5,5 miliarde de lei, ceea ce constituie 8,5% din totalul veniturilor.

Printre principalele măsuri de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 sunt acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, cu un fond de reducere a vulnerabilității energetice în volum de 5 miliarde de lei; acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1300 de lei; acordarea plății compensatorii persoanelor al căror salariu lunar va fi mai mic de 4000 de lei, etc.

În anul 2023, vor derula cca 154 de proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei.

Proiectul privind bugetul de stat pentru 2023 urmează să fie votat în lectura a doua, iar deputații trebuie să-și prezinte până vineri amendamentele.

Noutăţile partenerilor

comentarii: