image
Sursa foto: jurnal.md

După protestul fermierilor, Guvernul anunță că va acoperi parțial pierderile provocate de secetă și grindină

Guvernul va aloca în jur de 300 de milioane de lei agricultorilor. Dintre acestea, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenții.

Pentru un hectar reînsămânțat după care a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 de lei, pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 de lei, orz – 1020 de lei, rapiță – 1400 de lei.

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că Guvernul va aproba mâine Regulamentul care stabileşte modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parţiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină.

Compensațiile vor fi acordate agricultorilor a căror culturi au fost compromise în proporție mai mare de 60%, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

Potrivit Guvernului, din cauza intemperiilor, roada anului 2020 pentru culturile cerealiere din prima grupă (grâu, orz, rapiță), practic, a fost compromisă. Din cele 415 mii de hectare de culturi cerealiere, aproape 200 de mii au fost afectate în proproție de peste 60%.

Precizăm că mai mulți agricultori din raionele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit ieri la protest cu tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău-Căușeni. Aceștia au cerut autorităților să intervină cu ajutoare financiare, deoarece au pierdut circa 80% din recoltă preconizată pentru acest an, din cauza secetei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: