image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputații au votat crearea unei Comisii de anchetă care va investiga circumstanțele răpirii judecătorului Nicolae Ceaus

Deputații au aprobat constituirea unei Comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor în care a fost răpit ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

În calitate de președintele al acestei comisii a fost ales deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, vicepreședinte - deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, secretar - deputatul socialist Grigore Novac. Proiectul a fost votat cu majoritatea voturilor.

Din Comisie vor face parte deputații Oazu Nantoi, Fiodor Găgăuz, Alexandru Jizdan, Vladimir Cibotari, Vadim Fotescu și Grigore Repeșciuc.

„Crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus este necesară pentru identificarea soluțiilor în scopul asigurării drepturilor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționare a cazului în scopul identificării carențelor din legislația Republicii Moldova”, au menționat în nota informativă autorii proiectului.

Amintim că Nicolai Ceaus a fost răpit, pe 3 aprilie, de un grup înarmat de persoane în centrul Chișinăului.

Judecătorul ucrainean se afla în Republica Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită, în valoare de 150 de mii de dolari. El a fost dat în urmărire națională și internațională. În 2017, Ceaus a solicitat autorităților de la Chișinău să-i fie acordat statut de refugiat politic, însă a primit refuz. În țara sa de origine el riscă de la 8 la 12 ani de închisoare.

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză penală pe faptul răpirii lui Nicolai Ceaus. Ministrul interimar de Interne, Pavel Voicu, a anunțat că au fost identificate trei automobile, care au fost utilizate în răpirea judecătorului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: