Miercuri, în cursul acestei reuniuni, preşedintele forului european, Aleksander Ceferin, a prezentat această nouă structură de competiţie şi a asigurat că în acest stadiu nu sunt decât puncte de analiză pentru lansarea discuţiei.

"Nicio decizie nu a fost luată. Până acum, nu sunt decât idei şi opinii", a precizat oficialul sloven într-un comunicat.

Noua Ligă a Campionilor ar putea cuprinde patru grupe de opt echipe, ceea ce ar duce la o creştere a numărului de meciuri europene, precum şi un sistem care să permită celor mai bune cinci echipe din fiecare grupă să se califice direct pentru ediţia următoare, independent de clasamentul din campionatul lor.

Aceste dezvăluiri au generat nemulţumirea cluburilor mai modeste, dar şi a Ligilor organizatoare din campionatele naţionale, care se tem să-şi vadă competiţiile devalorizate, în special dacă reforma va afecta competiţiile interne prin includerea de meciuri din competiţiile europene în weekend-uri.

Pentru a contracara acest proiect, peste 200 de cluburi (244), dintre care 19 din Franţa, s-au reunit marţi la Madrid.

"Trebuie să fim incluşi în procesul de decizie al viitorului competiţiilor europene", a declarat Lars-Christer Olsson, preşedintele Asociaţiei Ligilor profesioniste (European Leagues).

Principala nemulţumire legată de acest proiect este aceea că "noul look" al Ligii Campionilor prevede o ligă aproape închisă, întrucât trei sferturi din echipele prezente în primul sezon vor avea garanţia participării în sezonul următor.

"Procesul trebuie să se schimbe, de la informaţie la adevărata negociere. Competiţiile interne trebuie să fie baza competiţiilor internaţionale. Trebuie să ne calificăm pentru competiţiile UEFA via campionatele naţionale. Fără asta, este imposibil să păstrezi interesul suporterilor", a adăugat Olsson, în numele unei "vaste majorităţi a cluburilor prezente".

"Dacă informaţiile pe care le avem până acum sunt fondate, este necesar ca UEFA să-şi revizuiască planul", a declarat presei Didier Quillot, director general executiv al Ligii franceze de fotbal profesionist (LFP).