image
Sursa foto: Jurnal TV

Povestea Irinei Rângaci, prima campioană mondială din istoria R. Moldova: „Nici acum nu realizez, e așa de frumos”

„Nici acum nu realizez că așa o performanță în premieră în Republica Moldova am reușit să obținem, dar e frumos... Mai ales când îți cântă imnul statului și-l asculți, e așa de frumos!”, spune Irina Rângaci, sportiva din Leova, care, în premieră pentru Republica Moldova, a câștigat o medalie de aur la Campionatul Mondial de Lupte de la Oslo și ne-a dus faima peste hotarele țării.

Sportul a ocupat un loc important în viața ei încă din școală.

„La educația fizică eram cea mai bună chiar și dintre băieți. Cum veneam de la școală, luam mingea și mă duceam în drum la joacă, la fotbal sau alte jocuri. Cu băieții m-am bătut pentru că fetele nu erau sportive. Am și mâncat bătaie, dar și am dat. Am avut și vânătăi, am umblat cu ochii vineți.”

A început să practice luptele libere în școala din satul natal, Sărățica Veche, raionul Leova.

„Prima competiție am avut-o la sfârșitul clasei a VII-a, am mers la un turneu din raionul Leova și acolo am reușit să obțin prima mea victorie. După care la campionatul Republicii Moldova, la fel am luat locul I. Peste ceva timp a fost o competiție în Belarus. M-am clasat pe locul III. Și așa au început să apară încet încet toate rezultatele.”

Ca să obții ce-ți dorești, trebuie să depui efort, să muncești mult, să fii responsabil, să crezi că vei reuși. Irina este convinsă că doar așa îți vezi visul împlinit.

„În primul rând trebuie să fie o disciplină, de a frecventa orele cu dorință, pentru a-ți pune scopul să muncești și să se îndeplinească. Nu „eu azi nu mă duc la antrenament, mâine nu mă simt bine”... Atunci sigur rezultate nu o să vină, o să stai doar pe loc, dar ca să evoluezi, trebuie să depui muncă, trebuie să fii disciplinat.”

Sportiva recunoaște că este greu pentru o femeie să practice luptele libere.

„Este greu, dar doar prin dorință și prin muncă reușești. Este dificil pentru că trebuie să muncești în rând cu băieții, este un sport dur, pentru mine deja e o deprindere, este ceva normal, dar cuiva nou în domeniu sigur o să-i pară foarte complicat și foarte greu.”

Luptătoarea spune cu mândrie că anul 2021 a fost cel mai bun în din cariera ei de până acum.

„Acest rezultat nu mă face să mă opresc aici, o să muncesc pentru a mă menține în această formă, iar peste doi ani să obțin codul de participare la Jocurile Olimpice din 2024, asta e cea mai mare dorință a fiecărui sportiv.”

Irina Rângaci mai spune că și-ar dori ca sportivii să fie susținuți și apreciați.

„La noi în RM se susține din păcate doar sportivul care are rezultate. Dacă ai rezultate ai o bursă de la minister. Astfel te întreții cat de cat, dar dacă nu ai rezultate, ești nevoit să pleci la muncă să ai o sursă de venit.”

Irina Rângaci a reușit să obțină rezultate frumoase fiindcă a muncit mult și a avut noroc că familie. Deși copilăria ei s-a încheiat mult prea devreme...

„Am renunțat să fiu alături de părinții mei, de familie, ăsta a fost cel mai mare obstacol pe care l-am avut, că am rămas singură.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: