image
Sursa foto: Jurnal.md

Cer demisia conducerii Consiliului Concurenței; Alexandru Slusari: Criza politică și haosul provocat de Dodon ia amploare

Reprezentanții Platformei DA consideră că prețurile la benzină și motorină au fost majorate nejustificat, în urma unui acord de cartel. Deputații din fracțiunea DA solicită demisia conducerii Consiliului Concurenței.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari menționează că nu au existat premize pentru creșterea bruscă a prețurilor la carburanți în condițiile în care pe parcursul lunii decembrie cotațiile țițeiului s-au ridicat doar cu 3 dolari pentru un barill, de la 52 la 55 dolari, iar în luna precedentă au avut loc deja două scumpiri ale benzinei și motorinei. Totodată mai mulți experți de la Chișinău au atenționat că în perioada scăderii substanțiale a cotațiilor mondiale ale petrolului, operatorii din Moldova nu au ajustat în măsura cuvenită prețurile la carburanți și au obținut profituri enorme pe seama agenților economici și a populației în general.

„Considerăm că majorările recente exorbitante ale prețurilor la benzinării reprezintă un fenomen extrem de nociv pentru economia Moldovei monopolizată în exces, funcționând adesea, contrar principiilor concurenței libere, în baza unor acorduri de cartel. Aceste acorduri toxice generează în cea mai săracă țară din Europa cele mai mari prețuri la alimente, medicamente, combustibil etc. Se crează impresia că un factor suplimentar ce determină impertinența companiilor petroliere este criza politică și haosul de la guvernare provocat de Igor Dodon, haos care, din păcate, se aprofundează tot mai mult”, a menționat Alexandru Slusari.

Deputatul a menționat că în cazul dat este vorba de un control exercitat de către un grup îngust de persoane care obțin profit pe fundalul impotenței crase a Consiliului Concurenței și a lipsei unui mecanism de control real asupra prețurilorla carburanți.

„Atragem atenția că recent Consiliul Concurenței, în loc să prevină hotărât majorările nejustificate ale prețurilor la benzină și motorină, din contra, a avertizat societatea asupra eventualelor scumpiri, transformându-se astfel într-o filială a companiilor petroliere.

Ultima explozie a prețurilor la carburanți lovește puternic în economia țării, în special în agricultura recent afectată grav de calamitățile naturale și încă departe de a fi capabilă să se reabiliteze”, mai notează deputatul

Reieșind din aceste circumstanțe, Platfroma DA cere demisia conducerii Consiliului Concurenței și desemnarea urgentă a unei echipe profesioniste capabile să gestioneze situația creată. Totodată deputații din această fracțiune solicită audierea pe platforma parlamentară a factorilor de decizie responsabili pentru situația creată pe piața produselor petroliere. Deputații propun elaborarea mecanismului de compensare a majorăriii prețurilor la carburanți prin restituirea plenară sau parțială a accizelor pentru motorina procurată de către fermieri și delegarea către ANRE a atribuțiilor stabilirii prețurilor minime la carburanți cu participarea în acest proces a experților și reprezentanților societății civile.

Membrii Consiliului Concurenței nu au comentat deocamdată acuzațiile care le-au fost aduse.

La rândul său, expertul economic Veaceslav Ioniță amintește că în 2020 când prețul la petrol a scăzut dramatic ajungând la minimul din ultimii 25 de ani, petroliștii nu s-au grăbit sa scadă prețul pe măsură. Drept consecință anul trecut în plină criza ei au încasat cei mai mulți bani din istoria RM.

Potrivit expertului, piața produselor petroliere trebuie sa fie subiect de ancheta a Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetica, a Comisiilor parlamentare de profil și nu în ultimul rând a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: